Προστασία πρώτης κατοικίας παράταση 2020: Είπανε όχι οι Θεσμοί

0
47

Προστασία πρώτης κατοικίας παράταση 2020: Δεν αλλάζουν γνώμη οι Θεσμοί και επιμένουν στην απόφαση τους, να μην δοθεί παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση, δεδομένων των συνθηκών ζητά παράταση του υφιστάμενου πλαισίου έως το τέλος του έτους, αλλά προς μεγάλη έκπληξη των συμμετεχόντων στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των Θεσμών συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν προ κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να λήξει στο τέλος Απρίλη.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και την εμμονή των Θεσμών στην τήρηση των συμφωνηθέντων επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης, λέγοντας πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται στην παρούσα συγκυρία να νομοθετήσει τις απαιτούμενες από τους Θεσμούς αλλαγές.

Με τα δικαστήρια κλειστά και τους πλειστηριασμούς, όπως και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «παγωμένους», πρακτικά η αλλαγή του πλαισίου δεν θα είχε ισχύ. Πολιτικά όμως εγείρεται μείζον ζήτημα σε μία συγκυρία όπου η επιδίωξη αποκατάστασης της κουλτούρας πληρωμών είναι σχήμα οξύμωρο.

Σενάρια για μείωση ΕΝΦΙΑ σε όσους επηρεάζονται από την κρίση εξετάζει η κυβέρνηση:

Την ίδια ώρα, φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και θα δουν μείωση στα εισοδήματά τους από ενοίκια εξετάζει η κυβέρνηση. Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η μείωση κατά 25% του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους που θα χάσουν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της έκπτωσης 40% που ισχύει στα μισθώματα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους με αναστολή σύμβασης εργασίας. Αυτό, με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και ενδεχομένως εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.

Πηγή: Pagenews.gr