Ψηφίστηκε η υποχρεωτική μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ε.Ε.

0
57

Ψηφίστηκε μέσα σε ένα καλό κλίμα η νέα νομοθεσία για την διαχείριση κρίσεων στον τομέα της Μετανάστευσης και του Ασύλου

Ψηφίστηκε μέσα σε ένα καλό κλίμα η νέα νομοθεσία για την διαχείριση κρίσεων στον τομέα της Μετανάστευσης και του Ασύλου. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η πρωτοβουλία ανήκει στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ – Βρυωνίδη.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι πρόκειται για τεράστια επιτυχία, αφού ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός εισάγει για πρώτη φορά το μέτρο της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε όλη την Ε.Ε. προς όφελος των κρατών μελών πρώτης υποδοχής.

Ο Κανονισμός για τη διαχείριση κρίσεων στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου αποτελεί μέρος του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση, που ψηφίστηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), μετά από πολύμηνες και δύσκολες διαπραγματεύσεις.

«Είναι η πρώτη φορά που ρυθμίσαμε με τροπολογίες», τόνισε η ευρωβουλευτής, «την υποχρεωτική μετεγκατάσταση σε όλη την ΕΕ σε περιόδους κρίσης, ως την απόλυτη έκφραση αλληλεγγύης για την ανακούφιση του μεταναστευτικού φόρτου από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής. Το ΕΛΚ υποστηρίζει σταθερά ένα κοινό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου ικανό να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και μελλοντικές μεταναστευτικές κρίσεις και στις παγκόσμιες μεταναστευτικές τάσεις.

Η προτεινόμενη νομοθεσία διασφαλίζει τον δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Ο νέος μηχανισμός παρέχει προσωρινούς κανόνες που παρεκκλίνουν από τον Κανονισμό Διαδικασίας στα Σύνορα και τον Κανονισμό Διαχείρισης Ασύλου και Μετανάστευσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα μαζικών και αιφνίδιων αφίξεων, από ξηρά ή από θάλασσα, που καθιστούν μη λειτουργικά τα εθνικά συστήματα υποδοχής και ασύλου».

Πηγή: Pagenews.gr