Ρεύμα: Ιδού τα νέα μέτρα – Μέχρι τότε θα διαρκέσουν

0
61

Ρεύμα: Σημαντική μείωση των τιμών του ρεύματος θα υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σημαντική μείωση των τιμών του ρεύματος θα υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή [5/5] ανακοίνωση του Πρωθυπουργού.

Ο στόχος του ίδιου, αλλά και τους κυβερνητικού επιτελείου είναι ένας και είναι ο πιο βασικός, να επιστρέψουν ξανά τα τιμολόγια στα περυσινά επίπεδα.

Ο πρωταρχικός σκοπός είναι η τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα 15 λεπτά με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να υποχωρήσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτά είναι τα τωρινά δεδομένα

Το πακέτο των παρεμβάσεων που ενδεχομένως θα είναι πολυεπίπεδο, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και θα είναι έχει διάρκεια, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, έως και το τέλος τους έτους.

Θα αφορά περίπου 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος, όλοι δηλαδή οι οικιακοί καταναλωτές, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις και επιδίωξη θα είναι η μείωση της λιανικής τιμής της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 0,15 με 0,16 ευρώ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή έχει εκτιναχθεί, χωρίς να υπολογίζεται η επιδότηση στα 35 λεπτά περίπου η κιλοβατώρα.

Με βάση τα στοιχεία της μηνιαίας επιχορήγησης η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Το ζητούμενο βέβαια είναι να δούμε και πόσο θα είναι το κόστος αυτής της παρέμβασης. Οι πληροφορίες διίστανται. Κάποιοι κάνουν λόγο για επιπλέον κόστος για το υπόλοιπο του έτους, που θα ανέλθει περίπου στα 5 δις. ευρώ.

Ένα ποσό περίπου 2 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, 1,5 με 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον ΕΛΑΠΕ και το υπόλοιπο 500 εκατ. έως 1 δις περίπου θα διαθέσουν οι πάροχοι ρεύματος για εκπτώσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Αυτά θα περιλαμβάνει το πακέτο

Ο πρώτος θα αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας στους προμηθευτές.

Η τιμή του πλαφόν για την εκκαθάριση των πράξεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Έτσι εκτιμάται ότι θα πιεσθούν σημαντικά και οι λιανικές τιμές του ρεύματος.

Ο δεύτερος άξονας θα είναι η συνέχιση των επιδοτήσεων στα νοικοκυριά, μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, έτσι ώστε παραμείνουν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα των 15 λεπτών η κιλοβατώρα.

Τέλος υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει και ανώτατο πλαφόν στην επιδότηση των νοικοκυριών, όπου θα κρατιέται η τιμή στα 15 λεπτά, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι, σαφώς πάνω από τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίως. Πιθανότερο επίπεδο είναι οι 500 έως και 600 κιλοβατώρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr