Ρωσία: Αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

0
49

Η εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία έφερε ένα άλλο ένα πλήγμα στη χώρα, μιας και έγινε γνωστή η αποχώρηση της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Η εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία έφερε ένα άλλο ένα πλήγμα στη χώρα, μιας και έγινε γνωστή η αποχώρηση της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μάλιστα αυτό ανακοινώθηκε και από τον επικεφαλή του διαστημικού προγράμματος.

«Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τη συζητήσουμε δημόσια… Μπορώ να πω μόνο αυτό: Βάσει των υποχρεώσεών μας, θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για το τέλος των εργασιών μας στον ISS με προειδοποίηση ενός έτους», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρογκόζιν απείλησε πως η ρωσική συμμετοχή στον ISS θα τερματιστεί, εφόσον οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και ο Καναδάς δεν αποφασίσουν την άρση των κυρώσεων κατά εταιρειών που συμμετέχουν στο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα και τη ρωσική διαστημική βιομηχανία.

Ωστόσο, το αντίθετο συμβαίνει, και η Μόσχα φαίνεται να αποφάσισε να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Δύση και στον διαστημικό τομέα.

Ο διαστημικός σταθμός παρέμεινε μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία σπάνιο σημείο συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους παρά τη σταθερή επιδείνωση των σχέσεων. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου διεθνής απομόνωση της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία το Φεβρουάριο σηματοδοτεί το τέλος της κοινής συνύπαρξης στο διάστημα.

Τρεις Αμερικανοί και ένας Ιταλός αστροναύτης έφτασαν στον σταθμό την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προστεθούν στους τρεις Αμερικανούς, τρεις Ρώσους και έναν Γερμανό που βρίσκονταν ήδη εκεί. Παράλληλα, παρά την απόσυρση των Ρώσων, η NASA και η European Space Agency έχουν ήδη επιβεβαιώσει την πρόθεση τους να συνεχίσουν να στηρίζουν τον ISS και να τον κρατούν λειτουργικό τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr