Ρωσία Τουρκία S – 400: Κοντά στο να υπογράψουν νέα συμφωνία Άγκυρα και Μόσχα

0
39

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από ρωσικές πηγές Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται κοντά στο να υπογράψουν νέα συμφωνία για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S- 400.  Αυτό δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ και αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού «αόρατου» μαχητικού αεριωθουμένου F-35.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοινώνει ότι οδεύει προς ενεργειακή ανεξαρτησία τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, καθώς ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και έτσι δεν θα χρειάζεται να κάνει εισαγωγές ή να κάνει τόσο μεγάλες εισαγωγές από το βασικό της προμηθευτή που είναι η Ρωσία.

«Με την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε κάνει δουλειά ώστε οι πολίτες μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Ντονμέζ στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει μπροστά μας μια νέα περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών μας είναι ότι μπορεί να δούμε και εκεί παρόμοιες δομές», ανέφερε μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη και υπογράμμισε: «Ήδη μπορούμε να πούμε πως το αέριο που θα παράγουμε οι ίδιοι θα είναι πιο οικονομικό από το αέριο που εισάγουμε … Είναι αναπόφευκτο να πέφτουν οι τιμές όταν το προϊόν είναι άφθονο».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Ανακαλύψαμε κοίτασμα αερίου στη Μαύρη Θάλασσα»

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η χώρα του εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανακοίνωση έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε – κατοικία σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922 και μουσείο σήμερα – στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Η Τουρκία εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα η Τουρκία αναπτύσσει την εθνική της ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική», είπε ο Ερντογάν. «Περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο Θάλασσα», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr