Σακελλαροπούλου Μυτιλήνη: Είναι υποχρέωση όλων μας να τηρήσουμε απαρέγκλιτα κάθε προφύλαξη για τον κορωνοϊό

0
27

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρέθηκε σήμερα Πέμπτη (20 Αυγούστου), στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα πόλη της Λέσβου, με την οποία όπως είπε, διατηρεί «ισχυρούς προσωπικούς και πνευματικούς δεσμούς» καθώς «αποτελεί και πηγή έμπνευσης και ζωντάνιας και διαχρονική γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών μιας και έχει καταφέρει στη μακραίωνη ιστορία της να συνδυάσει τις δημιουργικές παραδόσεις Ανατολής και Δύσης».

Αρχικά επισκέφτηκε το Κάστρο της Μυτιλήνης και ξεναγήθηκε στο εμβληματικό αυτό μνημείο της πόλης, στα συνεχιζόμενα έργα αναστήλωσης των τειχών του και στις ανασκαφές. Στη συνέχεια περπάτησε στην παραδοσιακή αγορά, έκανε μια στάση για καφέ στο υπεραιωνόβιο καφενείο της πόλης το «Πανελλήνιον» και τέλος επισκέφτηκε το παραδοσιακό Δημαρχείο όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων και των τοπικών αρχών. Εκεί η Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί «στη δύσκολη συγκυρία για όλους, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, που δυστυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα ριζικά αντιμετωπισθεί, ανατρέπει την καθημερινότητά μας».

«Υπήρξαμε υποδειγματικοί στην εφαρμογή των μέτρων που είχαν συστήσει οι ειδικοί στην πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και τώρα. Είναι υποχρέωσή μας, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης της υγείας μας και παρά τις δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή, να τηρήσουμε απαρέγκλιτα κάθε προφύλαξη, ώστε να περιορισθεί η διασπορά του ιού», επεσήμανε η κα Σακελλαροπούλου και κατέληξε τονίζοντας: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισβητήσεις καθώς και αιρετικές, καμιά φορά και παράλογες, συμπεριφορές, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας».

«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης «στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που δυναμιτίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και δημιουργεί εστίες αναταραχής σε όλη την περιοχή», σημειώνοντας: «Το βιώνετε άλλωστε, εδώ και καιρό, πρώτοι εσείς, οι κάτοικοι των νησιών μας, με την εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Τέλος, και λίγο πριν την επίσκεψη της σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στον καταυλισμό της Μόριας, η ΠτΔ απευθύνθηκε προς τους εκπροσώπους φορέων του νησιού, λέγοντας πως γνωρίζει καλά «το δυσανάλογο βάρος που έχετε σηκώσει και συνεχίζετε να σηκώνετε τα τελευταία χρόνια, με τα συνεχή κύματα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Κατανοώ πλήρως τις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε από τη μακροχρόνια παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στις δομές φιλοξενίας του νησιού».

Τόνισε πως «είναι απολύτως αναγκαία η αποσυμφόρηση των νησιών και ο επιμερισμός του βάρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η επιτάχυνση στις διαδικασίες της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όπως και των διαδικασιών επαναπροώθησης» και προσέθεσε: «Το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα, δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα του Ανατολικού Αιγαίου. Ούτε, βέβαια, πρόκειται για ένα παροδικό ή εποχικό φαινόμενο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, της αναξιοπιστίας της Τουρκίας και των πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Από τη Μυτιλήνη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε και προς τους Ευρωπαίους εταίρους

«Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, επωμίζεται το ρόλο του φύλακα όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη. Η διάχυτη εσωστρέφεια και η ξενοφοβία πλήττουν την ευρωπαϊκή συνείδηση και υπονομεύουν την κοινή στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο πρόβλημα. Είναι, όμως, ανεπίτρεπτο, νομικά και πολιτικά, και πάντως ηθικά, οι χώρες της πρώτης υποδοχής να αναλαμβάνουν τα βάρη όλων των υπολοίπων. Το υπό επεξεργασία Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι μια ευκαιρία ώστε να τεθεί το ζήτημα σε νέα βάση, με στενότερη συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων και δίκαιη κατανομή των ροών. Πρόκειται για μια ιστορική δοκιμασία των αξιών μας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν αντέχει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση», τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr