Σχοινάς για εμβολιασμούς: Η Κομισιόν ετοιμάζει πακέτο για ασφαλές άνοιγμα των μετακινήσεων

0
57

Την επιστροφή στην κανονικότητα για τους Ευρωπαίους πολίτες σχεδιάζει η Κομισιόν. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο στόχος είναι μία κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα. Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίηση των Βρυξελλών για το γεγονός ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την ανάγκη να προχωρήσει και να επιταχυνθεί η διαδικασία για το πιστοποιητικό υγείας.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας με διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση έχει νόημα σε επίπεδο ΕΕ -και πέραν αυτής» είπε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι λογικό τα κράτη – μέλη να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού τους, όμως χωρίς στενό συντονισμό υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα και επίσης να διαταραχθούν οι βασικές αλυσίδες εφοδιασμού. «Η ανάγκη διατήρησης των πράσινων λωρίδων είναι ένα παράδειγμα από αυτή την άποψη. Ένα άλλο ζήτημα που έχει σχέση, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, είναι η δυνατότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως εργαλείου για τη διαχείριση της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «την περασμένη εβδομάδα υπήρξε συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συνέχιση των εργασιών για μια κοινή προσέγγιση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία απαιτεί εντατικές τεχνικές προδιαγραφές για να γίνει αυτό» και πρόσθεσε ότι «πρέπει επίσης να εξετάσουμε τρόπους χρήσης ενός τέτοιου εργαλείου για τη διευκόλυνση της χαλάρωσης των περιορισμών και την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των πολιτών.

Για να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία ετοιμάζουμε ένα πακέτο για υιοθέτηση στις 17 Μαρτίου με επίκεντρο τα ταξίδια και την άρση των περιορισμών. Ο στόχος είναι να καθοριστεί μια κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα. Και επιτρέψτε μου να τονίσω και τις δύο λέξεις, καθώς θέλουμε μια συνεχή διαδικασία, που διατηρεί όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής» σημείωσε.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι «αυτός είναι ο λόγος που πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάσαμε το HERA Incubator. Αυτό το σχέδιο μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή πρόκληση της αντιμετώπισης των μεταλλάξεων και της αύξησης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων».

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr