Σχοινάς για Ερντογάν: Χρωστάει απάντηση αν είναι με Χεζμπολάχ και Μόσχα ή με τη Δύση

0
64

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να δώσει σαφή και ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας

Σε όλα τα θέματα που απασχολούν Ευρώπη και Ελλάδα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς με ιδιαίτερη έμφαση, τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στον “γρίφο” Ερντογάν και της στάσης του απέναντι στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

«Ως συνέπεια του πολέμου και όχι μόνο, συσσωρεύονται συστατικά τέλειας καταιγίδας. Και μάλιστα σε τομείς που εμείς οι Ευρωπαίοι είχαμε ξεχάσει. Γενιές Ευρωπαίων είχαν ξεχάσει τι σημαίνει πληθωρισμός, είχαν ξεχάσει τι σημαίνει υψηλές τιμές ενέργειας» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική αυτή τη δεκαετία που αφήνουμε πίσω, πολύ πιο ισχυρή σε συνθήκες πίεσης και κρίσης. Αυτό γίνεται σε σχέση και με τον πόλεμο, μας λείπει το μίγμα πολιτικής για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Έχουμε εναλλακτικούς παρόχους από αξιόπιστες τρίτες χώρες, τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Νορβηγία, την Αίγυπτο» ανέφερε ο κύριος Σχοινάς.

Πρόσθεσε: «Έχουμε ευρωπαϊκούς αποθηκευτικούς χώρους για τον χειμώνα που θα μας επιτρέψουν να τον περάσουμε χωρίς σκαμπανεβάσματα. Έχουμε διαμορφώσει για πρώτη φορά σε εθνικό πλαίσιο ασπίδα προστασίας για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Και αναπόφευκτα πρέπει να μάθουμε στην Ευρώπη να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο air condition και να την κατεβάζουμε στο καλοριφέρ, να έχουμε μικρότερη εξάρτηση από το αυτοκίνητο. Αυτό δεν θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας».

Όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σχοινάς ανέφερε:

«Η ΕΕ ήταν αυτή που διαμόρφωσε ένα μίγμα απειλής κυρώσεων αλλά και κινήτρων και οδήγησε την Τουρκία, το κολασμένο καλοκαίρι του 2020, σε μία θεαματική αναδίπλωση και τα ερευνητικά της πλοία επέστρεψαν στα λιμάνια της. Στην Ελλάδα υπάρχει η αντανακλαστική αντίληψη ότι οι κυρώσεις λύνουν προβλήματα. Το κοκτέιλ απειλής κυρώσεων και κινήτρων αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό».

«Τι είναι ο Ερντογάν για την Ευρώπη;»,

«Η θέση της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσει ο ίδιος ο Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας και το δικό του. Μας χρωστάει μια ξεκάθαρη απόφαση. Αν η Τουρκία αισθάνεται πολύ πιο άνετα με την Τεχεράνη, τη Χεζμπολάχ και τη Μόσχα ή αν αισθάνεται πιο άνετα με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Δύση. Στη Μαδρίτη έδωσε μια μεταβατική απάντηση. Δεν έχει δώσει απάντηση οριστική, μας τη χρωστάει ακόμα. Πιστεύω ότι θα μας τη δώσει μόνο αφότου διαμορφωθεί το εκλογικό πεδίο στην Τουρκία. Γιατί όσο εκκρεμεί, δεδομένου ότι η βάση των ψηφοφόρων του είναι ισλαμικής πίστης, τον βολεύει το ασαφές μίγμα πολιτικής τοποθέτησης. Μόλις το αφήσει πίσω του νομίζω θα μας δώσει την απάντηση και υποπτεύομαι ότι θα είναι η σωστή απάντηση»

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr