Σχολεία κλειστά: Αυτός είναι ο λόγος που μπαίνει λουκέτο σε γυμνάσια και λύκεια

0
9

Κλειστά σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν για τις επόμενες τρεις βδομάδες, έως τις 30 Νοεμβρίου δηλαδή, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το γενικό lockdown προκείμενου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown. Παράλληλα, κανονικά θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν υπό το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ότι θα λειτουργήσουν κανονικά και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που έγινε αυτός ο διαχωρισμός απάντησε: «Είχαμε πει για τα σχολεία ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή μπορεί να ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Ο διαχωρισμός έχει και κοινωνικές προεκτάσεις γιατί η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα παιδιά. Κρατούμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο ψυχολογικό κόστος.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, είπε από την μεριά του: «Η διακοπή της εκπαίδευσης έχει επιπτώσεις. Η επιτροπή διχάστηκε. Δεν έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στο μαθητικό περιβάλλον. Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά στα σχολεία ως συμβολή στη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και φαίνεται ότι μετά τα 10-12 ανεβαίνει αυτό. Το μέγιστο όφελος της συνέχισης της εκπαίδευσης για τα μικρά παιδιά. Μετά την ηλικία 16-18 είχαμε εισηγηθεί υπέρ του κλεισίματος σχολείων σε αυτή τη φάση της μεγάλης διασποράς γιατί συμμετείχαν περισσότερο αυτά τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση. Το κάνουμε όχι γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά αλλά για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο. Τα δεδομένα για την Ελλαδα είναι και παραμένουν καλά για τα παιδιά. Τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επιστρέψει στην κανονικότητα».

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα του υπουργείου Παιδείας 561 σχολικές μονάδες είναι αυτή τη στιγμή κλειστές ανά τη χώρα λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού.

Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας οι παρακάτω τομείς:

  • Λιανεμπόριο
  • Εστίαση (με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery)
  • Κομμωτήρια
  • Εκκλησίες (πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών)

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr