Σχολεία άνοιγμα: Σε αντιπαράθεση Κεραμέως – Φίλης για τα νέα μέτρα

0
39

Ενδεχόμενο παράτασης στην έναρξη λειτουργίας της σχολικής χρονιάς, που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου, άφησε η Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στην Επιτροπή της Βουλής.

«Όλες οι αποφάσεις βασίζονται στις εισηγήσεις και τις οδηγίες της επιτροπής των ειδικών που έχει λάβει υπόψη της όλα τα τελευταία δεδομένα. Πρόκειται για μία κατάσταση δυναμική συνεπώς επαναξιολογούνται και επικαιροποιούνται όλα τα μέτρα εφόσον χρειαστεί στη βάση εξέλιξης της πανδημίας και σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ενδέχεται να υπάρξει παράταση στην έναρξη λειτουργίας, η προγραμματισμένη έναρξη είναι στις 7 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα πάνε στα σχολεία την πρώτη Σεπτέμβριο θα δούμε τι γίνεται με τους εκδρομείς του Αυγούστου και υπενθυμίζω την προτροπή προς τους γονείς να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου».

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι ο μέσος όρος μαθητών στην επικράτεια είναι 17 μαθητές. «Στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος μαθητών είναι 20. Οι αριθμοί που σας δίνω δεν υπολογίζουν τα ειδικά σχολεία», τόνισε.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε επιγραμματικά τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα στην εκπαίδευση με ειδική επισήμανση στην χρήση μάσκας.

«Χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, στους εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού, δεν προβλέπεται η χρήση της μάσκας στα διαλείμματα, όχι χρήση μάσκας στη γυμναστική και στα αθλήματα. Χρήση μάσκας υποχρεωτικά στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Χρήση μάσκας υποχρεωτική από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση χρήσης μάσκας από το νηπιαγωγείο έως και την τρίτη δημοτικού. Στα μεταφορικά μέσα μαθητών όλοι υποχρεωτικά μάσκα. Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους μαθητές. Ενημέρωση και οδηγίες επικαιροποιημένες του ΕΟΔΥ προς μαθητές και γονείς. Ειδικές οδηγίες για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Ενημέρωση και από γιατρούς στο πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου με τον ιατρικό σύλλογο. Αντισηπτικά στα σχολεία, σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

Διαφορετικοί χρόνοι για τα διαλείμματα

Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν αλλά θα είναι προσαρμοσμένη η λειτουργία τους στις οδηγίες των ειδικών
Δεν θα γίνουν μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνεδρία.

Δεν θα γίνουν τα σχολικά πρωταθλήματα.Στις αίθουσες πληροφορικής προβλέπεται καθαρισμός του ποντικιού και του πληκτρολογίου μετά από κάθε χρήση το ίδιο θα συμβαίνει και για τα μουσικά όργανα στα μουσικά σχολεία . Ισχυρή σύσταση για τη χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Το ίδρυμα Λασκαρίδη θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές της χώρας .

Η κ. Κεραμέως ανέφερε τι θα γίνει με την δικαιολογήση των απουσιών μαθητών που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό αλλά και τι θα ισχύσει για τους γονείς παιδιών που ανήκουν σε επιβαρυμένες ομάδες ασθενών. «Οι απουσίες σχετικά με τον κορωνοϊό δικαιολογούνται ως εξής Αν νοσήσει από κορωνοϊό ο ίδιος ο μαθητής, ή ο εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Δεύτερον αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Θα απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από γιατρό σχετικής ειδικότητας. Στην περίπτωση αυτή θα παρέχει την εκπαίδευση ο εκπαιδευτικός στους μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς

Για τους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ειδική ομάδα και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στα ολοήμερα σχολεία γιατί θα λειτουργούν μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα και συνεπώς τα παιδιά που θα είναι σε αυτά τα σχόλια θα περιορίζεται η επαφή τους με τις ευάλωτες ομάδες δηλαδή τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Επεκτείνουμε το θεσμό του ολοήμερου σχολείου για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές και να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια € για να είμαστε σε θέση να προωθούμε σε αυτή την επέκταση.

Κάνω προτροπή στους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο να αξιοποιούν αυτή την δυνατότητα που δίνει το κράτος της οικογένειας να θωρακίσουν περαιτέρω τις οικογένειές τους.

Κεραμέως: Να πουν τα κόμματα αν συμφωνούν με τα μέτρα

Η Υπουργός παιδείας απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας να απαντήσουν υπεύθυνα εάν συμφωνούν στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.  «Ζήτω από τα κόμματα να αναλάβουν υπεύθυνα θέση, ρωτώ τους εκπροσώπους των κομμάτων συμφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας ως ασπίδα προστασίας των παιδιών και των εκπαιδευτικών, συμφωνούν με τις επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, συμφωνούν με την ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, συμφωνούν με τις επιπλέον περίπου 2000 προσλήψεις, με την καθαριότητα των σχολείων πρωί και απόγευμα, με τα αντισηπτικά στην τάξη με την ενημερωτική καμπάνια από τον ΕΟΔΥ. Είναι έτοιμες να υλοποιηθούν οι ψηφιακές τάξεις εάν χρειαστεί».

Φίλης: Η λέξη «αποστάσεις» δεν υπάρχει στην ομιλία της Υπουργού

Απαντώντας στην κ. Κεραμέως ο πρώην υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης χαρακτήρισε αναγκαία την χρήση μάσκας και τα αντισηπτικά στα σχολεία πρόσθεσε όμως ότι αυτά δεν αρκούν αν δεν ληφθούν μέτρα για τις αποστάσεις μεταξύ των παιδιών στα τμήματα

«Η μάσκα είναι αναγκαία, το λέει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και όλοι οι υπεύθυνοι φορείς αλλά η μάσκα δεν αρκεί. Και τα αντισηπτικά στα σχολεία είναι σωστά. Υπάρχει όμως και μία τρίτη παράμετρος σοβαρή που είναι οι αποστάσεις. Με τμήματα που θα είναι 25- 27 παιδιά σε τάξης 30 m² πως θα δοθεί η μάχη αποτελεσματικά με ασφάλεια για την αναγκαία λειτουργία των σχολείων;

Η λέξη «αποστάσεις» έχει ξεχαστεί από την ομιλία της υπουργού που έκανε σήμερα και από τις χθεσινές τις εξαγγελίες Ακολουθούμε κι εμείς τους ειδικούς αλλά δεν τους παγιδεύουμε. Θέλουμε να ακούσουμε πρωτογενώς τι λένε. Θεωρούν αναγκαίο να υπάρχουν αποστάσεις στα σχολεία. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά το θέμα των αποστάσεων να το κουβεντιάσουμε αλλά όχι με πλασματικά στοιχεία».

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε πλασματικά τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός παιδείας όσον αφορά την αύξηση των κονδυλίων για τα ολοήμερα σχολεία. «100 εκατομμύρια για τα ολοήμερα σχολεία είναι κουβέντα στο βρόντο γιατί την ίδια ώρα κόβονται τα βάουτσερ για τους παιδικούς σταθμούς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Δε γίνεται να ανεβάσετε τα ποσά στα ολοήμερά και να κόβεται τα βάουτσερ από τους παιδικούς σταθμούς. Ακούσαμε τον μέσο όρο 17 μαθητών σε όλη την Ελλάδα είναι στατιστική αλχημεία. Ήταν αναμενόμενη η έλλειψη προετοιμασίας του υπουργείου παιδείας ελπίζω να μην το πληρώσουμε τις επόμενες μέρες», κατέληξε ο Νίκος Φίλης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr