Σε οκτώ δόσεις η πληρωμή φόρου εισοδήματος – Σε 6 ο ΕΝΦΙΑ

0
60

Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα τύχουν έκπτωσης 2%. Όσοι λοιπόν λάβουν χρεωστικό σημείωμα από την εφορία μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η παράταση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 25 Ιουλίου 2020 χωρίς ωστόσο να μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, η οποία είναι η 31 Ιουλίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούθν να εξοφλήσουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 που ισχύουν σήμερα, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, καθώς το δεύτερο εξάμηνο έχουν συσσωρευθεί πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες θα έπεφταν όλες μαζί κυρίως τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους. Οι περισσότερες δόσεις αγγίζουν τους δυο πρώτους μήνες του 2021 δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος, καθώς φόροι που εισπράττονται μέσα στο πρώτο 2μηνο της επόμενης χρονιάς καταλογίζονται στα έσοδα της προηγούμενης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών με 12 ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, η οποία θα καλύψει τα προβλήματα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους. Η νέα ρύθμιση θα αφορά τις οφειλές Μαρτίου – Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός «οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου έως και τον Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου, και μάλιστα από το 2021″. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που είναι σε αναστολή ανέρχονται στο ποσό των 2.5 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 12 είτε σε 24 δόσεις.

Η νέα ρύθμιση οφειλών

Η νέα έκτακτη ρύθμιση της εφορίας θα προβλέπει την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και θα αφορά όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι ον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μετά το τέλος των αναστολών (στα τέλη Οκτωβρίου), υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές τακτικές και έκτακτες, καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων, η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί. Όσο αφορά το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, θα κυμανθεί στα επίπεδα 2% – 2,5%. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr