Σεμπάστιαν Κούρτς: Να διακοπούν τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ με Τουρκία

0
28

Οι τουρκικές παραβιάσεις συζητήθηκαν, στην τηλεδιάσκεψη που  είχαν, οι ομοσπονδιακοί καγκελάριοι της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και οι  σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, όπως αναφέρει στο  Twitter ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη σημειώνεται, ότι στην τηλεδιάσκεψη  η Αυστρία ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι  ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αίτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει, και η Σλοβακία.  ‘Αλλες τρέχουσες κρίσεις, όπως η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο, η νέα διαμάχη σχετικά με τη συμφωνία Brexit, η κατάσταση στη Λευκορωσία ή η υπόθεση  του Ρώσου επικριτή  του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι  δεν υπήρξαν θέματα της τηλεδιάσκεψης  και, σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, δεν θα τεθούν κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ  στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σε πρόσφατες  συνέντευξης του, ο Αυστριακός καγκελάριος  κατήγγειλε ότι η χρησιμοποίηση, από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις  σε ελληνικό έδαφος,  είναι  «απολύτως ανεπίτρεπτα» Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποιούσε  πως «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν  να συνεχίζει,  και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις

Την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν χθες οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη MED7, στην Κορσική, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκνευρισμένος με την εξέλιξη αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανάρτησε ένα βίντεο στα social media επιδιώκοντας να απαντήσει με τον δικό του τρόπο.

Στο εν λόγω βίντεο, ο Ερντογάν κάνει δήλωση αρκετά χρόνια πριν μιλώντας για «ένα τραπέζι των λύκων» που έχει στηθεί από κάποιους που θέλουν να «φάνε την Τουρκία». «Υπάρχει ένα τραπέζι των λύκων που ετοιμάζετε και θέλετε να μας φάτε. Μην μας παρεξηγήσετε, όμως εμείς είμαστε μεγάλοι για να το καταφέρετε. Δεν μπορείτε να μας φάτε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ανάρτησή του:

Συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας με ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία:

Σημειώνεται, πως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη σύνοδο της Συμμαχίας των χωρών της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7), που διεξήχθη στην Κορσική ύψωσε τείχος προστασίας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Διακηρύττοντας την «μεσογειακή ειρήνη», ο κ. Μακρόν περιέγραψε τα όρια της ανοχής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην Άγκυρα, προειδοποιώντας την ανοιχτά για επέκταση της λίστας των κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Η δική μας ευθύνη είναι μία Μεσόγειος όπου θα υπάρχει μία πολιτική και εποικοδομητική αντιμετώπιση μία μεσογειακή ειρήνη που θα επιτρέψει τις ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σεβασμός για την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους. Απόψε μιλήσαμε πρώτα για το μεταναστευτικό και θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια. Η Γαλλία θα είναι συνεπής σε αυτό το ραντεβού.

Η Γερμανία και η Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις για να βρεθούν στο ραντεβού αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Θα αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανήλικους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είχαμε μία μεταναστευτική κρίση αλλά δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το ζήτημα. Υπάρχει μία θέληση για να βρούμε μία εθελοντική ατζέντα στα μεταναστευτικό κομμάτι. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ασύλου και φιλοξενίας, πρέπει να εργαστούμε με τρόπο προληπτικό για τις χώρες διέλευσης. Θέλουμε να αναβιώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία του 2016 με την ανάγκη να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός ο μηχανισμός επανεισδοχής», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τη σχέση με την Τουρκία, με την κυρία Μέρκελ διαπιστώσαμε μία κοινή ατζέντα για να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν δεχόμαστε τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους – μέλους. Διαπιστώσαμε μία βούληση να υπάρξει ένας διάλογος έτσι ώστε να νδίαυλοι επικοινωνίας. θέλουμε να κλείσουμε αυτό το διάλογο με καλή πιστή. Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και γεωτρήσεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr