Σεισμός στην Κρήτη: 359 μη κατοικήσιμα κτήρια μετά τις πρώτες αυτοψίες

0
225

Σεισμός στην Κρήτη: Μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου ακολούθησαν απίστευτες εικόνες καταστροφής στην περιοχή του Ηρακλείου.

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 5,8 ρίχτερ στην Κρήτη, όπου ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και τουλάχιστον 9 τραυματίστηκαν. Ήδη ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτήρια στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη στο Ηράκλειο βρίσκεται κλιμάκιο 60 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο αύριο θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30 μηχανικούς. Εντωμεταξύ, ζημιές έχουν υποστεί και σχολικά κτήρια. Προκειμένου αντιμετωπιστούν προσωρινά οι ανάγκες στέγασης και οι πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία θα μεταφερθούν στην περιοχή αρχικά 30 οικίσκοι.

Καταστροφές στο Αρχοντικό Ηρακλείου από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021.(EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Τι έδειξαν οι αυτοψίες

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:

  • αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
  • 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
  • Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
  • Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
  • Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Τι ανέφερε ο Γιώργος Καραγιάννης

Στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε μετά την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Αυτή η περιοχή χτυπήθηκε από ένα πολύ δυνατό σεισμικό φαινόμενο και πολλά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το Υπουργείο Υποδομών από την πρώτη στιγμή με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ήταν εδώ και σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 60 μηχανικών, που αύριο θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτηρίων. Υπάρχουν ζημιές σε κτήρια, τόσο σε κατοικίες όσο και σε σχολεία και σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε άμεσα τους πρώτους 30 οικίσκους για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες προσωρινής στέγασης και τις πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία.

» Σήμερα, την πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτήρια και φαίνεται ότι 359 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr