Σεισμός στην Τουρκία: Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ αναχωρεί – «Επικρατεί χάος, δύσκολες οι συνθήκες»

0
50

Νύχτα αγωνίας στην Τουρκία μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις 7,8 και 7,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Στην Τουρκία βρίσκεται από χθες, Δεύτερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, στο πλαίσιο της ελληνικής αποστολής για παροχή βοήθειας μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Μιλώντας από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας ο Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες, απουσία συντονισμού και θερμοκρασίες στους 0 μηδέν βαθμούς Κελσίου με βροχή.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το πού θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σήμερα, Τρίτη, η ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν, με τον Ευθύμιο Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο» εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Όσον αφορά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι «η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, ωστόσο εάν χρειαστεί θα επεκτείνει την παραμονή της στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς.

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.300 και στις δύο χώρες. Δραματική εκτίμηση έκανε ο ΠΟΥ για τους νεκρούς, αναφέροντας ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 20.000. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι, ενώ σε πολλές περιοχές απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια. Περισσότεροι από 7.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της αρχής διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.

Μόνο στην Τουρκία, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.921 και οι τραυματίες σε 15.834.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr