ΣΕΒ κορωνοϊός: Επανεκκίνηση της οικονομίας ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

0
58

ΣΕΒ κορωνοϊός: Ο ΣΕΒ με μηναίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ζητά την όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε όσο το δυνατόν πιο κανονικές συνθήκες, με συμμόρφωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα,  έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρόκειται για μια διαδικασία μάθησης από τα σφάλματα. «Είναι σημαντικό ότι οι πολίτες, σε μια ασυνήθιστα σπάνια άσκηση ευπείθειας, συνεργάστηκαν με τις αρχές, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για την εφαρμογή του προγράμματος lockdown της οικονομίας.

Και θα συνεχίσουν να το κάνουν και στα στάδια άρσης των περιορισμών, εφόσον επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες τους για μια ασφαλή μετάβαση στη μετά τον κορωνοϊό εποχή, χωρίς αδικαιολόγητες οικονομικές θυσίες», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει τον κίνδυνο «η βαθιά ύφεση που με περισσή ευκολία προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα» στο τέλος να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς οι επιχειρήσεις θα τείνουν να αναβάλλουν τις επενδύσεις τους και οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να μετριάζουν την κατανάλωσή τους

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο πρώτο 9μηνο του 2020, η ύφεση θα είναι βαθιά. Εάν, όμως, δεν υπάρξει ταχεία ανάκαμψη από εκεί και πέρα, υπεραντισταθμίζοντας μάλιστα τις όποιες απώλειες στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 2021, τότε η κρίση θα έχει οδυνηρές συνέπειες», αναφέρει ο Σύνδεσμος. Σχετικά με τις επιπτώσεις της καραντίνας ο ΣΕΒ επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, αποτελούν το 14,6% του συνόλου (206 χιλ.) και απασχολούν το 25,4% των εργαζομένων (1.063.098), που αποτελούν 2 στους 3 εργαζόμενους στους κλάδους με αναστολή λειτουργίας, ενώ 2.609.891 εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν είναι σε αναστολή.

Τα στατιστικά στοιχεία στο εμπόριο και τον τουρισμό

Οι πρώτες ενδείξεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα του εμπορίου και του τουρισμού προέρχονται από τον αριθμό των αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ο οποίος μειώθηκε κατά -50,8% τον Μάρτιο του 2020, ενώ συνολικά κατά το 1ο τρίμηνο του 2020 εμφανίζει πτώση -10,9%, έναντι αύξησης +3,9% το 1ο τρίμηνο του 2019.

Διεθνείς οργανισμοί τονίζουν την «επιτυχία της Ελλάδας» στην έγκαιρη λήψη μέτρων

Τονίζεται τέλος ότι η έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς και η επιτυχία ως προς το αποτέλεσμα, τονίζεται από διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Bridge Tank στην Ελλάδα χρειάστηκαν 19 ημέρες για να διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων τέσσερις εβδομάδες μετά τον εντοπισμό των πρώτων 100 κρουσμάτων COVID-19

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταφέρει με επιτυχία να συγκρατήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τη νόσο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και από τις ΗΠΑ.

Πηγή: Pagenews.gr