Σκρέκας: Αυτά είναι τα εναλλακτικά μέτρα που μελετά η Ελλάδα αν κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες

0
62

Σκρέκας: Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι η κυβέρνηση και η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας οριστικής διακοπής της ροής ενέργειας από την Ρωσία.

Για το γεγονός ότι βιώνουμε εκρηκτικές τιμές ενέργειας τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι η κυβέρνηση και η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας οριστικής διακοπής της ροής ενέργειας από την Ρωσία. «Έχουμε σχεδιάσει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Στις 25 του μηνός εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύονται ενέργεια, να απαντήσουν για το νέο σχήμα πληρωμών που επιθυμεί η Ρωσία, εμείς στις 20 Απριλίου θα πληρώσουμε κανονικά και μετά θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση γιατί είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα», είπε ο κ. Σκρέκας. Συμπλήρωσε πως «εμείς έχουμε δημιουργήσει τις πρόνοιες, ώστε και σε τέτοια έκτακτη περίπτωση, να αντικαταστήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τα αποθέματα ενέργειας, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν άλλες χώρες».

Ποια τα σχέδια που ερευνά

Μεταξύ των μέτρων που έχει εξετάσει η ελληνική πλευρά, ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως «διερευνούμε την διεθνή διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορούμε να εισάγουμε από άλλες χώρες με καράβια. Ακόμη, ζητήσαμε από τον ΔΕΣΦΑ άμεσα να δημιουργήσουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή φυσικού αερίου, δίπλα από την υφιστάμενη στην Ρεβυθούσα και μελετούμε την δυνατότητα να αποθηκεύσουμε στρατηγικά αποθέματα σε υπόγεια αποθήκη στην Ιταλία».

Όπως προσέθεσε, «έχει εκπονηθεί ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ ενώ υπάρχει και η ευχέρεια μετατροπής λειτουργίας 4 μεγάλων και 1 μικρής μονάδας της ΔΕΗ, δηλαδή 4,5 μονάδων, ώστε αντί για φυσικό αέριο με το οποίο λειτουργούν σήμερα, να λειτουργούν με πετρέλαιο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr