Σκυλακάκης για εστίαση: «Μέλημα της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις»

0
35

Για τον κλάδο της εστίασης και τα μέτρα εξόδου από την κρίση αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα 104,6 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στην πολυπλοκότητα διάρθρωσης του κλάδου της εστίασης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός λέγοντας: «Η πολυπλοκότητα διάρθρωσης του κλάδου της εστίασης, καθώς και το μεγάλο διάστημα που δεν λειτουργεί αποτελούν στοιχεία που δυσκολεύουν την εξίσωση επίλυσης των προβλημάτων του».

Ποιες οι ενισχύσεις

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο τζίρος τους το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δις. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2020 ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως τα μειωμένα ενοίκια ή η πλήρης απαλλαγή από αυτά, η μείωση του ΦΠΑ, οι αμοιβές ειδικού σκοπού που είχαν δοθεί στην αρχή, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κ.α.

Ποιες οι αντικειμενικές δυσκολίες

Ο κλάδος της εστίασης παρουσιάζει δύο σημαντικές αντικειμενικές δυσκολίες. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι άνισος, δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πήγαν καλά μέσα στην πανδημία και πάρα πολλές που δεν πήγαν καθόλου καλά, ανάλογα με την μορφή που είχαν. Οι επιχειρήσεις εστίασης π.χ. που είχαν την δυνατότητα delivery και το εξέλιξαν, πήγαν πολύ καλά.

Η δεύτερη αντικειμενική δυσκολία σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών είναι το γεγονός ότι ο κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει, όλοι το γνωρίζουμε, και ένα μη δηλωμένο κομμάτι, το οποίο δημιουργεί όντως πραγματικό πρόβλημα στο υποσύνολο επιχειρήσεων που αφορά. Γι’ αυτό και υπάρχουν και μέτρα, όπως π.χ. η μείωση ή ο μηδενισμός των ενοικίων, τα οποία δεν συνδέονται με την μείωση του τζίρου. Αναπόφευκτα όμως η κύρια κάλυψη των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται και από τον τζίρο που εμφάνιζαν. «Μέλημα της κυβέρνησης είναι τα μέτρα εξόδου από την κρίση της πανδημίας να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr