Σκυλακάκης για συμπληρωματικό προϋπολογισμό: Τον πόλεμο ούτε τον προβλέψαμε ούτε θα μπορούσαμε

0
24

Σκυλακάκης για συμπληρωματικό προϋπολογισμό: «Εάν μου φέρετε εδώ τον “Κάλχα” που τα προέβλεψε όλα αυτά να του δώσουμε το βραβείο του Μαντείου των Δελφών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στη Βουλή για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος θα ψηφιστεί την Πέμπτη ανέφερε πως κανείς δεν πρόβλεψε αλλά ούτε και θα μπορούσε τον πόλεμο.

«Δεν θα το κάναμε, δεν επιτρεπόταν να το κάνουμε -ακόμα κι αν το υποθέταμε στο μυαλό μας- να κάνουμε έναν προϋπολογισμό, με υπόθεση βασική ότι ο Πούτιν θα κάνει πόλεμο στην Ουκρανία και θα μιλάμε για μία αλλαγή στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις με τεράστιες κυρώσεις, με προβλεπόμενη διακοπή των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές της αντιπολίτευσης. «Εάν μου φέρετε εδώ τον “Κάλχα” που τα προέβλεψε όλα αυτά να του δώσουμε το βραβείο του Μαντείου των Δελφών», είπε χαρακτηριστικά.

Για την πανδημία

Για την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι ισχύει η προηγούμενη δήλωσή του ότι «ως οικονομική επίπτωση θα πάψει να μας απασχολεί. Μπορεί να υπάρχει, δυστυχώς, ακόμη ως υγειονομική συνέπεια αλλά ως μείζων οικονομική μεταβλητή που να προκαλεί μεγάλη επίπτωση στα έσοδα ή τις δαπάνες του Κρατικού προϋπολογισμού μετά το πρώτο τρίμηνο, που καλύψαμε και κάποιες δαπάνες περασμένων ετών, δεν επηρεάζει».

Για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Για το πώς θα χρησιμοποιηθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι τα 600 εκατ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.

Από τα υπόλοιπα, συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, τα 590 εκατομμύρια αφορούν δαπάνες που έχουμε, ήδη, προαναγγείλει και θα νομοθετηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα: Είναι 142 εκατομμύρια για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, 33,9 εκατομμύρια για τους ΑμεΑ, 50,9 εκατομμύρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τη διπλή δόση, 97,5 εκατομμύρια για το μιάμιση φορά πάνω το Επίδομα Παιδιού, 130 εκατομμύρια για την Κάρτα Καυσίμου, 23 εκατομμύρια για την βοήθεια στο ντίζελ, 6 εκατομμύρια για τα 200 ευρώ στα ταξί, 47 εκατ. στους κτηνοτρόφους και 60 εκατομμύρια για το ντίζελ στους αγρότες.

Τα υπόλοιπα αφορούν πιθανές, επιπλέον, δαπάνες που έχουμε να κάνουμε, κατά κύριο λόγο για αυτές που μπορούμε να προβλέψουμε, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το ύψος, Είναι οι αυξημένες δαπάνες για την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα στο Δημόσιο […] και μετά τα υπόλοιπα θα πάνε σε άλλες δαπάνες που θα προκύψουν με βεβαιότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς έχουμε ανάγκη να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα της ακρίβειας που μας το έφερε, κατά κύριο λόγο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr