Σκυλακάκης: Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα στα επιτόκια καταθέσεων

0
49

Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα στα επιτόκια καταθέσεων, διότι πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να έχουν οι πολίτες καλύτερα επιτόκια καταθέσεων.

Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα στα επιτόκια καταθέσεων, διότι πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να έχουν οι πολίτες καλύτερα επιτόκια καταθέσεων. Ως εκεί μπορούμε να πάμε στη φάση αυτή, τόνισε στον ΣΚΑΪ  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Έπιασε τόπο η στάση του Χρήστου Σταϊκούρα στις τράπεζες, αλλά έχει αρκετό τόπο να πιάσει ακόμα, ξεκαθάρισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Δάνεια

Για τα δάνεια, ο Θόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι πιέσαμε στο βαθμό που μπορούμε να πιέσουμε, γιατί αν παρέμβουμε θα εκληφθεί αυτόματα ως μετατροπή των δάνειων αυτών σε κόκκινα από τους Ευρωπαίους. «Οπότε, επειδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα χειρότερα κόκκινα δάνεια σε όλη την Ευρώπη, είμαστε περισσότερο δέσμιοι στο να παρέμβουμε εμείς» διευκρίνισε.

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσαν οι τράπεζες καλύπτουν 30.000 ανθρώπους με ικανοποιητικό τρόπο, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Επί πολλά χρόνια δεν δάνειζαν, τώρα αρχίζουν να δίνουν νέα δάνεια, αλλάζει το μείγμα, και εκεί μπορούμε να δούμε βελτιώσεις» σημείωσε. «Βασική δουλειά των τραπεζών είναι να δανείζουν, άλλα αποτελεσματικά, χωρις κόκκινα δάνεια».

Για το ενδεχόμενο ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις αποσαφήνισε ότι οι θεσμοί «έχουν έντονη άποψη, και αρνητική», ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. «Η χώρα δεν έχει ακόμα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και ακόμα κι αν την κατακτήσει, πιστεύουμε το 2003 είναι χώρα υπό απλή εποπτεία μαζί με τις άλλες».

Προμήθειες 

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες ο υπουργός σχολίασε ότι είναι καθαρά θέμα λειτουργίας ανταγωνισμού στο εσωτερικό του τραπεζικού συστήματος.

Οικονομία

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός ύφεσης το 2023, πιθανότατα με 1,8% ανάπτυξη, και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, δηλαδή ένα «καλό μείγμα» που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα και θα της επιτρέψει να «αλλάξει πίστα».

Πηγή: Pagenews.gr