Σοκ από μαρτυρίες γιατρών – Ασθενείς 30 και 40 ετών με κορωνοϊό σε σοβαρή κατάσταση

0
93

Η επέλαση του κορωνοϊού έχει καταφέρει να πλήξει κυρίως την τρίτη ηλικία, με τα περισσότερα θύματα αυτή τη στιγμή σε όσες χώρες έχουν πληγεί να ξεπερνούν ηλικιακά τα 65 έτη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί ο φονικός ιός «χτυπά» επικίνδυνα και τις νεότερες ηλικίες, με αρκετούς 30αρηδες και 40αρηδες να είναι ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Μαρτυρίες γιατρών αναφέρουν πως ο κορωνοϊός είναι εξίσου επικίνδυνος και για τις νεότερες ηλικίες, καθώς δεν είναι λίγα τα νοσοκομεία που φιλοξενούν περιπτώσεις νέων ανθρώπων, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Διαβάστε μαρτυρία αναισθησιολόγου νοσοκομείου του Ηνωμένου Βασιλείου

«Είναι δύσκολο να βρω από να ξεκινήσω να σας περιγράφω αυτό που συμβαίνει στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή. Ίσως το πιο βασικό είναι ότι καταρτίζονται σχέδια για το τι θα κάνουμε όταν εξαντληθούν τα αποθέματα ιατρικού οξυγόνου. Το οξυγόνο στα νοσοκομεία διοχετεύεται μέσω σωληνώσεων στους τοίχους, οπότε όταν διακόπτεται η παροχή, είναι σαν να ανοίγετε μια βρύση και να διαπιστώνετε ότι δεν τρέχει νερό.

Δεν συμβαίνει κατά κανόνα. Δεν είχε συμβεί ποτέ. Μέχρι που συνέβη στην Ιταλία. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες το νοσοκομείο μου ήταν ήσυχο, με πολλούς ασθενείς να αποφεύγουν να προσέλθουν. Τώρα έρχονται και μάλιστα γρήγορα. Έχουμε πάνω από 50 περιστατικά από το Σαββατοκύριακο και η Εντατική μας Μονάδα είναι σχεδόν πλήρης από ασθενείς με κορονοϊό σε μηχανήματα υποστήριξης της αναπνοής.

Δεν είναι αλήθεια ότι μόνο οι πολύ ηλικιωμένοι που υποθέτουμε «θα πέθαιναν σύντομα ούτως ή άλλως» αρρωσταίνουν βαριά με κορονοϊό. Έχω φροντίσει προσωπικά περισσότερους από έναν ασθενείς που είναι κοντά 60 χρόνων με λίγα ή καθόλου υποκείμενα νοσήματα και που ασκούνται τακτικά.

Δεν είναι οι παππούδες σας. Είναι ο συνάδελφός σας, το αφεντικό σας, ο φίλος σας στο γυμναστήριο που κάνετε μαζί Pilates. Είναι άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία που είναι σε γενικά καλή υγεία.

Θέλω να ξέρετε ότι και οι νέοι άνθρωποι μπορούν να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν από COVID-19. Ένας συνάδελφος μου φροντίζει επί του παρόντος αρκετούς ασθενείς κάτω από την ηλικία των 40 ετών, που όλοι τους είναι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Γνωρίζουμε από άλλες χώρες ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους νεότερους ασθενείς θα επιβιώσουν. Αλλά θα χρειαστούν πολλές μέρες νοσηλείας για να ανακάμψουν. Ο αντίκτυπος μιας ξαφνικής εισροής ασθενών με κορονοϊό επηρεάζει όλα τα μέρη του συστήματος υγείας. Ο φόβος μεταξύ των συναδέλφων μου είναι ότι, χωρίς εθνική προσπάθεια για την μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού, πολλοί άνθρωποι θα νοσήσουν ταυτόχρονα με COVID-19 και οι περιορισμένοι πόροι μας θα εξαντληθούν γρήγορα.

Αυτοί οι ασθενείς ηλικίας 30 έως 60 ετών, οι οποίοι με τη σωστή φροντίδα είναι ικανοί να επιβιώσουν, θα μείνουν αβοήθητοι από ένα σύστημα υγείας που δεν θα μπορεί να τους φιλοξενήσει.

Και δεν λογαριάζω καν ασθενείς όλων των ηλικιών με άλλες ιατρικές ανάγκες, των οποίων η φροντίδα έχει τεθεί σε αναμονή, για να βρούμε λύσεις για τον κορωνοϊό. Καταφεύγουμε σε επείγουσες εναλλακτικές λύσεις για τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και για χειρουργικές επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σπασμένα άκρα, που μπορούν να περιμένουν αλλά κανονικά δεν θα έπρεπε. Μετατρέπουμε τα χειρουργεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τους χειρουργούς ως γιατρούς εντατικής θεραπείας.

Να θυμάστε ότι η ποιότητα της φροντίδας που παρέχουμε σε όλους, έχουν δεν έχουν κορονοϊό, θα επηρεαστεί άμεσα από τον αριθμό των ατόμων που αρρωσταίνουν ταυτόχρονα. Δεν ανησυχώ μόνο για τους πολύ αδύναμους και τους ηλικιωμένους, ανησυχώ και για τους ελαφρώς μεγαλύτερους, αλλά σε καλή υγεία ανθρώπους που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, αλλά μόνο αν λάβουν τη σωστή φροντίδα».

Πηγή: Pagenews.gr