Σοκαριστικό: Οι πυροβολισμοί πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά στις ΗΠΑ

0
55

Τα παιδιά στις ΗΠΑ είναι τα θύματα της αυξανόμενη ένοπλης βίας, σε σημείο που η κύρια αιτία θανάτου τους να είναι από πυροβολισμό, όπως δείχνει νέα ανάλυση, γεγονός που έχει θορυβήσει τους ειδικούς με τους ερευνητές να ζητούν καλύτερη εκπαίδευση των παιδιάτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Τα τροχαία πρώτη αιτία θανάτου έως το 2019

Μέχρι το 2019, τα ατυχήματα, και ειδικά τα τροχαία ατυχήματα, ήταν πρώτη αιτία θανάτου για άτομα κάτω των 19 ετών. Η θνησιμότητα λόγω ατυχημάτων μειώνεται με σταθερό ρυθμό από το 2001, ενώ η θνησιμότητα από πυροβολισμούς έχει αυξηθεί κατά 14% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το νούμερο αυτό αφορά ανθρωποκτονίες με πυροβόλο όπλο, ατυχήματα με όπλα και αυτοκτονίες ατόμων κάτω των 19 ετών. Οι τραυματισμοί από πυροβόλα όπλα ξεπέρασαν τις συγκρούσεις με μηχανοκίνητα οχήματα και έγιναν η κύρια αιτία θανάτου για νέους ηλικίας 0 έως 19 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανθρωποκτονία είναι η πιο κοινή πρόθεση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά η αυτοκτονία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων από πυροβόλα όπλα σε νέους 10 έως 19 ετών.

«Όταν έγινα παιδίατρος δεν φανταζόμουν ότι θα φρόντιζα τόσα παιδιά που έχουν δεχτεί πυροβολισμό» δήλωσε η Άνι Άντριους του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pedriatics. «Ως νοσοκομειακή γιατρός τα τελευταία 12 χρόνια, το είδα να συμβαίνει ξανά και ξανά. Και άρχισα πραγματικά να ανησυχώ γι’ αυτό».

Η ανάλυση, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έδειξε επίσης ότι η ένοπλη βία πλήττει περισσότερο τους μαύρους από ό,τι τους λευκούς: για τα μαύρα παιδιά η θνησιμότητα από πυροβολισμούς είναι τετραπλάσια και η θνησιμότητα από ανθρωποκτονίες 14 φορές μεγαλύτερη.

Όπως επισήμανε η δρ Άντριους, τα πυροβόλα όπλα «έγιναν η πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά το 2019, ήταν όμως ήδη η κύρια αιτία θανάτου μαύρων παιδιών εδώ και δεκαετίες».

Πηγή: Pagenews.gr