Σολτς: “Πρόοδος στις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση στο Ουκρανικό”

0
87

Σολτς: Ο Καγκελάριος της Γερμανίας αναγνώρισε την πρόοδο που υπάρχει στις προσπάθειες για εκτόνωση του Ουκρανικού.

Ο Καγκελάριος Σολτς μετά την συνάντηση που είχε με τον Μπάιντεν, διακρίνει πρόοδο στις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση του Ουκρανικού. Ο ίδιος αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί πολλά» στα διάφορα πλαίσια συζήτησης, με στόχο την κατοχύρωση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Προειδοποίησε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε».

«Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και κυρίως το Σχήμα της Νορμανδίας προσφέρουν πλατφόρμες για συνομιλίες αποτελεί πρόοδο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες. Στόχος μας είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και αυτό θα επιτύχουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα από κοινού με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν. Ο καγκελάριος τόνισε για μία ακόμη φορά τη βούληση της Δύσης να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας και την προειδοποίηση για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Θα παροτρύνει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία”

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι θα παροτρύνει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία. «Αυτό που θα πω εκεί, θα λειτουργήσει όπως αυτό που είπε ο (Γάλλος) πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην αρχή αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, με το βλέμμα στο θετικό κλίμα που μετέφερε ο κ. Μακρόν μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ή επιδείνωση της κατάστασης.

«Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αναλάβουμε από κοινού δράση», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα έχει καταλάβει το μήνυμα, ότι όποιες κυρώσεις επιβληθούν, θα επιβληθούν από όλους μας ενωμένους».

Σχετικά με τον Σρέντερ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η επαγγελματική δραστηριότητα του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρεντερ δυσχεραίνει την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με την Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει ότι ο κ. Σρέντερ «δεν εργάζεται για τη γερμανική κυβέρνηση ούτε μιλάει εκ μέρους της – εγώ μιλάω εκ μέρους της».

Η κυρία Φρέντερικσεν από την πλευρά της έκανε λόγο για «απαράδεκτη επιθετική στάση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και ανέδειξε τη σημασία της ενιαίας στάσης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr