Σωτήρης Τσιόδρας: «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα»

0
46

Σωτήρης Τσιόδρας: Το δικό του μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες έστειλε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν το φόβο, τον πανικό, το στίγμα από την πανδημία και τόνισε πως «μαζί θα το παλέψουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».

Στην τοποθέτησή του ο καθηγητής παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό της μάχης με τον φονικό ιό τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι οι πρώτες προληπτικές ενέργειες είχαν ξεκινήσει ένα μήνα πριν το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2020. Ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονταν τότε ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία (Λάρισα, 6 Φεβρουαρίου 2020) και εκπαίδευση του προσωπικού. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ήταν, άλλωστε, μια από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα σύμφωνα με τον Καθηγητή, αλλά κυρίως η επάρκεια της χώρας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να προσληφθούν 4.150 άτομα, τα οποία «είναι σημαντικό να μείνουν μόνιμα» στο σύστημα υγείας.

«Ο πόλεμος της μάσκας ήταν ένα ακόμη από τα μεγάλα ζητούμενα της πανδημίας στη χώρα» υποστήριξε ο λοιμωξιολόγος, καθώς ήταν «μεγάλη η ανάγκη εξεύρεσης υγειονομικού εξοπλισμού στις συμπληγάδες του διεθνούς ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν εξαρχής αποθέματα» . «Οι πτήσεις δεν σταμάτησαν» σημείωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε στις δυσκολίες και την τεράστια αύξηση των τιμών ενώ υπογράμμισε και την ηθική και οικονομική στήριξη των ατόμων που έδιναν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, δηλαδή των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Κρίσιμη παράμετρος για την έκβαση της πανδημίας υπήρξε η ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να καλύψει τους ασθενείς, σε περίπτωση που χρειαζόταν ΜΕΘ. Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατούσε είναι η αναλογία κρεβατιών-ασθενών, η οποία ήταν αρχικά:

  • 5.5 / για 100.000 άτομα και
  • 9.4/ για 100.000 άτομα στο τέλος Απρίλιου 2020,

με σχέδιο ενίσχυσης των ΜΕΘ ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αποτελεσματικότητα της «σκληρής καραντίνας» αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στο γεγονός ότι η παραπάνω αναλογία διαμορφώθηκε τελικά ως 2.6 / για 100.000 άτομα, με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας να προσδιορίζει το ποσοστό επιτυχίας του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» στο 80%. Αναφορικά με την ικανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, από 800 την ημέρα, έφτασαν 10.0000 και τώρα ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 3.000 τη μέρα, τα οποία πραγματοποιούνται με συγκεκριμένη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού με υψηλή έκθεση ή πιο ευάλωτες στον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ (250-500) σε όλη τη χώρα, οι οποίες «βοηθούν τρομερά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα». Ως προς τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως η επιστημονική κοινότητα τα χρησιμοποιεί για να διαγνώσει αν κάποιος νόσησε από κορωνοϊό. Παράλληλα, ο Καθηγητής εξήγησε ότι στην ελληνική περίπτωση, μετά από μελέτη σε δείγματα 3.000 ατόμων, «τα μαθηματικά μοντέλα μας λένε ότι έχουμε λιγότερο του 1% του πληθυσμού μολυσμένο στην Ελλάδα», ενώ δεν έκρυψε το διεθνή προβληματισμό για τη χορήγηση φαρμάκων, περιγράφοντας σχεδόν ως ακροβασία το «τι να χορηγήσουμε και σε ποιους». «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε τις επιπτώσεις και τα άγνωστα συμπτώματα της πανδημίας, τα οποία χρήζουν μελέτης για το μέλλον.

Στους 178 οι νεκροί:

Όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας σημειώνεται πως μια 70χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο ΝΙΜΤΣ είναι το τελευταίο θύμα του ιού. Η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί στο εν λόγω νοσοκομείο όντας αρχικά στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση, έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα και είχε ιστορικό καρκίνου. Χθες η χώρα μέτρησε ακόμη δύο απώλειες με τον δείκτη μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες να ανεβαίνει συνολικά στους 178 νεκρούς, τρία άτομα περισσότερα από την τελευταία επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr