Σωτήρης Τσιόδρας κορωνοϊός: Αυτό θα γίνει με τους ασθενείς που αποκτούν ανοσία στον ιό

0
49

Σωτήρης Τσιόδρας κορωνοϊός: «Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα εξετάζει μια στρατηγική, κατά την οποία, όσοι ασθένησαν από τον κορωνοϊό και έχουν αποκτήσει ανοσία σε αυτόν, θα αποκτούν ένα «διαβατήριο αντισωμάτων», ώστε να μπορούν να επιστρέψουν άφοβα στις εργασίες τους». Αυτό δήλωσε σήμερα, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση για τα «κύματα» της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας είπε:

«Όντως, αυτό εξετάζεται όλο και περισσότερο, στα σενάρια, στα οποία υποχωρεί η βραδεία εξάπλωση συνεχίζεται και μετά σταματάει και επανέρχεται στο μέλλον ο κορωνοϊός, ένα δεύτερο κύμα ή τρίτο κύμα μέχρι ο πληθυσμός να αποκτήσει ανοσία και να αποκτήσουμε ένα εμβόλιο. Όντως οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν υψηλά αντισώματα, προστατευτικά όπως τα ονομάζουμε στην Κλινική Ιατρική, θα είναι για αυτούς ένα “διαβατήριο” να μπορούν να δουλέψουν στην πρώτη γραμμή, να μην φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες πιο πολλές εκεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου και μιλάω για τη δική μου πλευρά, τα νοσοκομεία, τα επείγοντα περιστατικά, εκεί που βλέπει κανείς τους ασθενείς που έρχονται με υποψία της νόσου».

Και συνέχισε: «Θα δούμε σιγά – σιγά τέτοιες στρατηγικές να υλοποιούνται, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται ο ιός καταλείπει ανοσία, η οποία θα διαρκεί για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα – μερικοί μιλούν για δύο και τρία χρόνια. Άρα ναι, μια τέτοια στρατηγική εξετάζεται αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι χρήσιμη, αλλά θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία αυτών των τεστ, τα οποία δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή παντού για την αξιοπιστία τους και θα δείχνουν στον ασθενή ότι δεν κινδυνεύει πλέον από τη νόσο και έχει απαλλαγεί πλέον από αυτή».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έχουν φτάσει τους 50, ενώ τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 1.415.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ακόμα ότι από τους 50 θανάτους οι 38 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 76 έτη, ενώ συνολικά έχουν διενεργηθεί 17.350 τεστ. Επιπλέον, ενημέρωσε πως επιβεβαιώθηκαν 81 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και επιπλέον 20 που επιβαίνουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είναι σε καραντίνα έξω από το λιμάνι του Πειραιά. 

Πηγή: Pagenews.gr