Σουηδία: Έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας προς την Τουρκία

0
46

Σε λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη σύνοδο του Βίλνιους, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναληφθούν μεταξύ των δύο χωρών για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. 

Σε λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη σύνοδο του Βίλνιους, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναληφθούν μεταξύ των δύο χωρών για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Θα είναι άραγε η πίεση που ασκούν οι σύμμαχοι καθώς και οι δεσμεύσεις που προσφέρει η Στοκχόλμη για να πείσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διορίστηκε από νέους μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Μαΐου, να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της. Σουηδίας σ τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ); Μετά από τρεισήμισι μήνες διακοπής, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο χωρών θα επαναληφθούν την Τετάρτη 14 Ιουνίου, για μια τελευταία συνάντηση πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, που διοργανώνεται στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ Σουηδίας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, μετά τη διπλωματική κρίση που προκλήθηκε κυρίως από την καύση του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος τη Σουηδία στις 30 Μαΐου, «προέτρεψε την Τουρκία και την Ουγγαρία» –η οποία επίσης μπλοκάρει, χωρίς συγκεκριμένα αιτία– να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας ‘το συντομότερο δυνατό. 

Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει με τον Ερντογάν και ότι ‘ακόμα ήθελε να εργαστεί για κάτι σχετικά με τα F16.

Η Σουηδία, από την πλευρά της, πιστεύει ότι τήρησε τις δεσμεύσεις της. Όχι μόνο δεν κάνει εμπάργκο στην παράδοση όπλων στην Τουρκία αλλά, υιοθετώντας έναν αντιτρομοκρατικό νόμο, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, ο οποίος απαγορεύει την ένταξη ή τους δεσμούς με τρομοκρατική οργάνωση , έχει αποκτήσει ένα πιο αποτελεσματικό διαπραγματευτικό εργαλείο, που την φέρνει πιο κοντά στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Pagenews.gr