Σταϊκούρας ΔΕΘ: Θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στην Έκθεση

0
32

Πακέτο ελαφρύνσεων σε δύο κατευθύνσεις αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον παραπολιτικά 90,1 fm, ο σχεδιασμός γίνεται πάνω σε δυο άξονες και αφορά μόνιμες και προσωρινές μειώσεις φόρων και εισφορών. Όμως, ο χρόνος υλοποίησης των μέτρων θα εξαρτηθεί από την διάρκεια και τις ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην άμεση στήριξη της πραγματικής οικονομίας (μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, την επιδότηση-κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την επιδότηση της απασχόλησης), ενώ τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα (μείωση εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, νέα μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α.) αν δεν υλοποιηθούν παράλληλα, θα ακολουθήσουν τα προσωρινά μέτρα, μόλις βρεθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα θα δοθεί στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%.

Σχετικά την τοποθέτηση του κ. Αλέξη Πατέλη, ότι «πρέπει να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους», ο κ Σταϊκούρας τόνισε πως ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφερόταν στο νέο μοντέλο για την ανάπτυξη της χώρας και στην εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών «στόχος της κυβέρνηση είναι η σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο σύστημα που θα είναι αναδιανεμητικό άλλα λαμβάνει υπόψιν και την αλληλεγγύη των γενεών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν λιγότερα από όσα δικαιούνται».

Ο κ. Σταϊκούρας παράλληλα εξήγησε ότι σύντομα θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο Taxisnet για να ληφθούν υπόψιν οι νέες παρατάσεις στις πληρωμές φόρων λόγω κορωνοϊού.

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι κλείνουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς εκπνέει η προθεσμία που δόθηκε στους φορολογούμενους που άφησαν για την τελευταία στιγμή να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα παράταση δόθηκε (σσ. η προθεσμία έληγε στις 28 Αυγούστου), προκειμένου οι περίπου 200.000 – 250.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δήλωση να μην αντιμετωπίσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Όσοι κάνουν χρήση της παράτασης αυτής, καθώς και εκείνοι που υπέβαλαν τη δήλωση τον Αύγουστο, και είναι χρεωστικοί, θα πρέπει να καταβάλουν στις 31 Αυγούστου δύο δόσεις του επιπλέον φόρου. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε (μιλώντας στο STAR) παράταση έως τον Απρίλιο 2021 για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων όσων επλήγησαν από την πανδημία. Μετά θα υλοποιηθεί η νέα ρύθμιση των 12 (άτοκων) ή 24 (με επιτόκιο 2,5%) δόσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr