Σταϊκούρας Ένοπλες Δυνάμεις: «Έχουμε όλες τις επιλογές για να τις στηρίξουμε»

0
34

«Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός προανήγγειλε την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό. Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον Alpha, απάντησε και στο εάν υπάρχει σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η εντολή είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους – παροδικά ή μόνιμα – να είμαστε κοντά στην κοινωνία και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε με νόημα. Δεν θέλησε, ωστόσο, να μπει σε λεπτομέρειες για το ύψος και τον τρόπο της ενίσχυσης αυτής, λέγοντας ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν μικρότερη μείωση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ενώ ειδικά για τον Αύγουστο σημείωσε πως είναι εντός ή λίγο υψηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους λόγω και των παρατάσεων στις προθεσμίες και της καταβολής δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος. Επανέλαβε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στο ύψος των 34,5- 35 δις ευρώ, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Παρασκευή για το ύψος της ύφεσης το β’ τρίμηνο φέτος.

Επιπλέον, προανήγγειλε έναν τρίτο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για τον Σεπτέμβριο, με βάση και τα στοιχεία για τους τζίρους του Αυγούστου και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Επανέλαβε δε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές λόγω της πανδημίας θα μπορούν να εξοφλούνται μετά τον Απρίλιο 2021 είτε σε 12 άτοκες είτε σε 24 (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε του προγράμματος «γέφυρα» και της «2ης ευκαιρίας» για τους δανειολήπτες, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει ενιαίο και απλό θεσμικό πλαίσιο για τα συνολικά χρέη ύψους 234 δις ευρώ, σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Είπε δε, ότι έως τώρα έχουν ήδη καταθέσει αίτηση 48.000 νοικοκυριά (ενήμεροι και μη ενήμεροι δανειολήπτες) για κρατική επιδότηση.

Τι είναι το πρόγραμμα «γέφυρα»:

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr. Μέσω αυτού προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Πώς;

Η προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε στις 28/2/2019, όταν έληξε η ισχύς του Ν. 3869/2010. Στη συνέχεια, ο Νόμος 4605/2019, που ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, παρείχε προστασία μόνο για 6 μήνες, καλύπτοντας συγκεκριμένη περίμετρο δανειοληπτών και υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του δανείου. Η ισχύς του Νόμου αυτού παρατάθηκε για επιπλέον 7 μήνες, μέχρι την 31/7/2020. Παρά την παράταση, τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν, καθώς και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων πολιτών, δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Από την 1/8/2020 ισχύει ένα νέο πρόγραμμα για όλους τους δανειολήπτες με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Το πρόγραμμα αυτό θεσπίστηκε με τον Νόμο 4714/2020 και αφορά στην κρατική επιδότηση των δανείων που βαρύνουν και απειλούν την κύρια κατοικία φυσικών προσώπων πληγέντων οικονομικά από τον ιό. Η επιδότηση δύναται να φτάσει έως και 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου. Εφόσον ο δανειολήπτης πληρώνει το μερίδιό του στη δόση του δανείου, τότε προστατεύεται η πρώτη κατοικία του από πλειστηριασμό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr