Σταϊκούρας οίκος Moody’s: «Αποκαθίσταται σταδιακά η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα»

0
61

Για το τραπεζικό σύστημα μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, σημειώνοντας πως επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα. «Η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα σταδιακά αποκαθίσταται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταικούρας, με αφορμή την αναβάθμιση από τον οίκο Moody‘s του ανωτάτου ορίου δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα στο «Baa1» από «B1» προηγουμένως.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας πιστοποιώντας τη σταδιακή επάνοδό της σε ένα περιβάλλον ασφαλείας για τους διεθνείς επενδυτές, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών. Στη δήλωση του ο κ. Σταικούρας σημειώνει ότι:

«Το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων βελτιώνεται, από τον οίκο Moody‘s, κατά 6 βαθμίδες, επανερχόμενο στα κανονικά επίπεδα, κατ’ αναλογία με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό αποτυπώνει τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, καθώς και τις προσπάθειες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να ανακάμψουν, αφήνοντας πίσω τους μία περίοδο αστάθειας, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την επιβολή των capital conrtols. Παράλληλα, επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, πιστοποιώντας τη σταδιακή επάνοδό της σε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους διεθνείς επενδυτές».

Σε «Baa1», από «B1», αναβάθμισε ο οίκος Moody’s το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης καταθέσεων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα:

Ο οίκος τονίζει πως η παραπάνω απόφαση σχετίζεται με την πεποίθηση ότι ο κίνδυνος κυβερνητικής παρέμβασης της κυβέρνησης για να αποτρέψει την απόσυρση καταθέσεων από τα τραπεζικό σύστημα έχει μειωθεί. Παράλληλα, η Moody’s αναφέρει στην έκθεση της πως η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων από την εποχή της κρίσης που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015, πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, συμπληρώνοντας ότι από τότε, οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού αποδείχτηκαν ανθεκτικές, εμφανίζοντας άνοδο 4,1% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2020. Κλείνοντας, επισημαίνεται «μέχρι σήμερα η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης για την οποία υπήρχαν διαφορετικά ανώτατο όρια, λόγω της ύπαρξης των κεφαλαιακών ελέγχων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr