Σταϊκούρας μέτρα: Σενάριο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από 22 Μαρτίου

0
28

Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από 22 Μαρτίου έχει πέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων της κυβέρνησης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Προ ημερών είχε δηλώσει πως μέχρι 16 Μαρτίου το κόστος του lockdown θα ανέλθει στα 1,2 δις ευρώ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ» τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το βασικό σενάριο για άνοιγμα της αγοράς 22 Μαρτίου με πρώτο το λιανικό εμπόριο.

Σταϊκούρας μέτρα: Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό:  «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Παράλληλα, είπε πως το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο».

Ο κ. Σταϊκούρας επίσης δήλωσε ότι:  «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

Σταϊκούρας μέτρα: Πόσο κόστισαν τα μέτρα στήριξης

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α’ εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Εικόνες από την άδεια Αθήνα

Σταϊκούρας μέτρα: Ενισχύσεις 7,3 δις από τους 6 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Στα 7,3 δις, ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος των ενισχύσεων από τους 6 κύκλους της Επιστρεπτέας προκαταβολής από το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η αποδοχή των ποσών για τους δικαιούχους που μέχρι στιγμής αγγίζουν τους 286.181.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της μη επιστροφής του 50% των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας, όπως έγινε και στους επόμενους, αλλά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr