Σταϊκούρας: Τι απάντησε για τη στήριξη των πληγέντων από τους σεισμούς και τα αμυντικά συστήματα

0
127

Σταϊκούρας: Σε μια σειρά ερωτήσεων απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής για τη στήριξη των πληγέντων, τα αμυντικά συστήματα και άλλα θέματα.

Σε μια σειρά ερωτήσεων απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής για τη στήριξη των πληγέντων, τα αμυντικά συστήματα και άλλα θέματα.

Τι απάντησε στο Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη

Μετά τον σεισμό – της 27 ης Σεπτεμβρίου – στην Κρήτη, θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για την κρατική αρωγή προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν, και προωθήθηκε η υλοποίηση στοχευμένων οικονομικών μέτρων στήριξης τόσο των πληγέντων όσο και αποκατάστασης των περιοχών.

Παράλληλα, επεκτάθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr, ώστε να χορηγηθούν μέσω αυτής οι σχετικές ενισχύσεις. Ειδικότερα, υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, απαντώντας και στο Ερώτημά σας, τα εξής:

  • 1 ον . Η χορήγηση πρώτης αρωγής, έναντι της στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ύψους 14.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ ή 3.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των εκτιμώμενων ζημιών. Δικαιούχοι είναι προφανώς ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό, όπως αυτά προκύπτουν από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (έντυπο Ε9).
  • 2 ον . Η χορήγηση πρώτης αρωγής για αποζημίωση οικοσκευής σε φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν ακίνητα ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία έχουν πληγεί, ύψους 6.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών στην κατοικία. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν ακίνητα, ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό και έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή είναι μισθωτές – με εξαίρεση τους μισθωτές των βραχυχρόνιων μισθώσεων – ή η κατοικία τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν – με εξαίρεση αυτές για τις οποίες δεν υφίσταται δήλωση μίσθωσης.
  • 3 ον . Η χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής, ύψους 8.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών στις εγκαταστάσεις. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα κ.λπ. Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr άνοιξε την 6 η Οκτωβρίου και δέχεται αιτήσεις για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης που έχουν πληγεί από τον σεισμό, όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις. Σε δεύτερη φάση, όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή, δυνάμει των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, όπως αποτυπώνεται σε προχθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα επεκτάθηκε και για τους πληγέντες σε λοιπές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό και μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί στην περίμετρο των δικαιούχων πρώτης αρωγής.

Τι απάντησε για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Επί της αρχής, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η Κυβέρνηση, μέσω των κύριων εκφραστών της για την Εταιρεία, δηλαδή του μετόχου Υπουργείου Οικονομικών και του εποπτεύοντος Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει ως στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των ΕΑΣ, και όχι την απαξίωσή τους, όπως αναφέρετε στην Ερώτησή σας.

Μάλλον «εξ ιδίων, κρίνετε τα αλλότρια». Σήμερα, τα δύο Υπουργεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη μελλοντική ανάπτυξη των ΕΑΣ, αναλαμβάνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η Εταιρεία έχει ενισχυθεί με περίπου 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν κεφαλαιοποίηση χρεών από τις καταπτώσεις εγγυημένων δανείων, και τα 50 εκατ. ευρώ συνιστούν άμεση καταβολή μετρητών.

Η τελευταία κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, έγινε τον Απρίλιο του 2021. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ύψους 29 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών της, από τα οποία 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για εξόφληση υποχρεώσεων σε τρίτους, 4 εκατ. ευρώ για λειτουργικές ανάγκες και 10 εκατ. ευρώ για προμήθεια πρώτων υλών παραγωγής.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης παραγγελιών προς την Εταιρεία, ύψους 115 εκατ. ευρώ. Σε συνέχεια διαπραγματεύσεων μεταξύ ΓΔΑΕΕ και ΕΑΣ – όσον αφορά στις εκπεφρασμένες ανάγκες και απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας – συμφωνήθηκε συγκεκριμένο παραγωγικό πλάνο προγραμμάτων, το οποίο έχει αυστηρό ορίζοντα παραδόσεων 5ετίας, και το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα και σταδιακά.

Παράλληλα, απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων στον Βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα-Ηλία Αρσένη για τη διαχείριση της ύδρευσης και αποχέτευσης της ΒΙΠΕΘ, στο Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μανώλη Συντυχάκη για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27 ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, στο Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Καραθανασόπουλου για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr