Σταϊνμάιερ: Ντροπή για την καθυστέρηση 50 ετών για τις αποζημιώσεις των θυμάτων

0
60

Σταϊνμάιερ: Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι είναι «ντροπή» που η Γερμανία χρειάστηκε 50 χρόνια για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την αποζημίωση των συγγενών των Ισραηλινών θυμάτων

Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι είναι «ντροπή» που η Γερμανία χρειάστηκε 50 χρόνια για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την αποζημίωση των συγγενών των Ισραηλινών θυμάτων της αιματηρής σύλληψης ομήρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

«Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 50 χρόνια προκειμένου να φθάσουμε σε αυτή τη συμφιλίωση τις τελευταίες ημέρες είναι πραγματικά ντροπή», παραδέχθηκε ο Σταϊνμάιερ ενώπιον του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ τον οποίο δέχθηκε στη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο αυτής της τραγωδίας που θα πραγματοποιηθούν αύριο Δευτέρα.

Έπειτα από δεκαετίες εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη μια συμφωνία για τις αποζημιώσεις λίγο πριν από τις τελετές που οι οικογένειες των θυμάτων είχαν απειλήσει να μποϊκοτάρουν.

Οι τελευταίοι έκριναν μέχρι τότε ότι τα ποσά που πρότεινε το Βερολίνο ήταν πολύ μικρά.

Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους και ο Ισραηλινός ομόλογός του θα είναι παρόντες στις αυριανές εκδηλώσεις μνήμης στο Βερολίνο.
Ο Σταϊνμάιερ δήλωσε σήμερα πως περιμένει να αναγνωριστούν «ορισμένα λάθη κρίσης, ορισμένες λανθασμένες συμπεριφορές, ορισμένα λάθη που διαπράχθηκαν» από τις αρχές της χώρας του γύρω από αυτή την τραγωδία. Μεταξύ των οποίων «η απώθηση και η λήθη» στη διάρκεια των 50 χρόνων που ακολούθησαν τη σύλληψη ομήρων, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρόεδρος υπογράμμισε τον πόνο των συγγενών που όπως είπε «προσέκρουαν σε έναν τοίχο» κάθε φορά που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν απαντήσεις από τη Γερμανία ή τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς δέχθηκε να αποδεσμεύσει ένα ποσό 28 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν εν μέρει από τη Βαυαρία και την πόλη του Μονάχου.

Θα αποχαρακτηριστούν επίσης έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν οι Γερμανοί και Ισραηλινοί ιστορικοί να ασχοληθούν με το θέμα. Ο Χέρτσογκ εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να οδηγήσει «αυτό το επώδυνο επεισόδιο προς έναν τόπο επούλωσης».

«Ελπίζω πως από σήμερα θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε, να επικαλούμαστε και ιδιαίτερα να επαναβεβαιώνουμε τα μαθήματα από αυτή την τραγωδία, κυρίως τη σημασία του αγώνα κατά του τρόμου, για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr