ΣτΕ: Νόμιμη η αναβάθμιση της προστασίας της Προέδρου της Δημοκρατίας

0
76

Νόμιμη είναι η αναβάθμιση της προστασίας της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Νόμιμη είναι η αναβάθμιση της προστασίας της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Χώρας, το οποίο έχει υπηρετήσει και η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη θέση της Προέδρου, καταργείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας για την προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας και αντικαθίσταται από το επικαιροποιημένο, νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Η δικαστική απόφαση, η οποία έρχεται να θέσει τέρμα στον αναχρονισμό αυτόν, ανήκει στο πέμπτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χάρη σε δική του απόφαση κρίνεται νόμιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την Οργάνωση Υπηρεσίας Προστασίας Προέδρου της Δημοκρατίας (ΥΠΠΔ).

Πλέον, η προστασία της Προέδρου της Δημοκρατίας περνάει στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η ΥΠΠΔ θα εποπτεύεται, συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον, με το σχέδιο διατάγματος επέρχονται συγχωνεύσεις τμημάτων της ΥΠΠΔ προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα πιο λειτουργικό σύστημα κανόνων προσαρμοσμένων στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και απαλλαγμένο από περιττές ή επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες.

Σημειώνεται ότι η ΥΠΠΔ διαρθρώνεται σε τρείς βασικές υπηρεσίες, που είναι: 1) Επιτελείο, 2) Τμήμα Φρουράς και γ) Τμήμα συνοδευτικής ασφάλειας.

Πηγή: Pagenews.gr