Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις

0
35

Σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος. Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

Απόφαση «χαστούκι» για τον Ερντογάν από τις ΗΠΑ

Μετά από 33 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες βάζουν, εν μέρει, τέλος στο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, μια απόφαση «χαστούκι» για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Open, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτή η απόφαση, για μερική άρση του εμπάργκο, είναι υπέρ τόσο των αμερικάνικων όσο και των ελληνοκυπριακών συμφερόντων.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ καλούν να υπάρξει διάλογος σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αφού επιθυμούν να «πέσει» η ένταση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε ο γνωστός δημοσιογράφος, αφού χρειαζόταν η υπογραφή του για να γίνει αυτό. «Το εμπάργκο είχε επιβληθεί στην Κύπρο πριν από 33 χρόνια και τιμωρήθηκε έτσι το νησί που ήταν το θύμα της τουρκικής εισβολής κι όχι η κατοχική δύναμη Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr