Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: «Διαφωνούμε πολύ έντονα με την αγορά των S-400»

0
44

Αντίθετο με την ενδεχόμενη ενεργοποίηση των S-400 είναι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να επιβαρύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι οι κυρώσεις δυνάμει του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) παραμένουν στο τραπέζι.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες (περί μεταφοράς τμήματος της συστοιχίας των S-400 στην Σινώπη στην Μαύρη Θάλασσα για να γίνουν οι πρώτες δοκιμές την επόμενη εβδομάδα). Συνεχίζουμε να διαφωνούμε πολύ έντονα με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία», είπε αρχικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και συμπλήρωσε:

«Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απάντηση στην αγορά των S-400, σηματοδότησε την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτό το θέμα. Εξακολουθούμε να τονίζουμε στα ανώτατα δυνατά επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του αντιλαμβάνονται τη θέση μας».

Την ανησυχία του για την ενεργοποίηση των S-400 έχει εκφράσει και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ:

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο κ. Στόλτενμπεργκ απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αντιεροπορικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο και ότι η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. «Ανησυχούμε για τις συνέπειες της απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία. Το σύστημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συμμαχικά αεροσκάφη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμερικανικές κυρώσεις. Προτρέπω την Τουρκία να συνεργαστεί με άλλους συμμάχους για να βρει εναλλακτικές λύσεις. Το συζητήσαμε αυτό στη σημερινή μας συνάντηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr