Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: «Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις»

0
55

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημειώνει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε μετά από ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, που επικαλείται διπλωματική πηγή, το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης δεν είναι καλό για τα ελληνικά συμφέροντα, διότι η περιοχή του Καστελόριζου αμφισβητείται μόνο από την Τουρκία και καμία άλλη χώρα. Το δεύτερο μέρος θεωρείται καλό.

Η απάντηση στα αγγλικά:

The United States is aware that Turkey has issued a NAVTEX for research in disputed waters in the Eastern Mediterranean. We urge Turkish authorities to halt any plans for operations and to avoid steps that raise tensions in the region.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ συνεχείς είναι οι επαφές των μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, με την οποία αναγγέλλει ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα διενεργήσει εργασίες σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει σημάνει συναγερμός.

Την ίδια ώρα το μόνιτορ που υπάρχει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Πενταγώνου δείχνει την ανάπτυξη πολλών τουρκικών πλοίων κατά μήκος του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τα τουρκικά πλοία ανέρχονται σε 17. Συγκεκριμένα, πλοία, κυρίως από τις ναυτικές βάσεις της Αττάλειας και του Αξάζ, έχουν πάρει θέσεις απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Εκεί βρίσκονται και ελληνικές δυνάμεις, ενώ σε καίρια σημεία έχει αναπτυχθεί ο ελληνικός στόλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εκπαιδευόταν συνεχώς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Παράλληλα στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι κινήσεις του τουρκικού στόλου αλλά και του Oruc Reis. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV, Ζήση Μούσιο «το στοίχημα είναι να δούμε πότε θα ξεκινήσει αυτό το πλοίο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρακολουθήσει και να αντιδράσει, πάντα με νηφαλιότητα, όπως λένε στο Πεντάγωνο».

Ο πρωθυπουργός, είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα».

Επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Επικοινωνία με τον Μαρκ Έσπερ είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ τον ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός αρχικά ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελορίζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr