Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ζητά να ανοίξει πάλι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

0
30

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σκληρό μήνυμα έστειλαν οι ΗΠΑ προς την Τουρκία, ζητώντας το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ζήτησε το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε ζητήσει από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ανακληθεί η απόφαση που ανακοινώθηκε από τα Βαρώσια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και να επιτρέψει την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύσουν ξανά τους κληρικούς τους στη χώρα».

ΗΠΑ Βόρεια Κορέα

«Από το κλείσιμο της Χάλκης και μετά, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό «

Στην ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί 50 χρόνια από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν.

Όπως σημείωσε, «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στερεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μία σχολή κατάρτισης για τους ορθόδοξους κληρικούς στην Τουρκία, το σπίτι της για 1690 χρόνια. Από το κλείσιμο της Χάλκης και μετά, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους».

«Ζητούμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης»

Τα… δύσκολα για την Τουρκία είχαν αρχίσει από νωρίς με το Συμβούλιο της Ευρώπης να καταδικάζει τις κινήσεις στα Βαρώσια. Συγκεκριμένα με δήλωσή της η ΓΓ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς, σημείωσε για τα Βαρώσια ότι «τέτοια μονομερής δράση είναι λυπηρή καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία αναγνωρίζονται πλήρως από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

«Ζητούμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης. Ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να συνεχιστεί», κατέληξε.

Ακολούθησε η επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ όπου προωθεί ψήφισμα με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταδικαστεί η παράνομη τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και καλούν τον Τζο Μπάιντεν να αναδείξει την επίλυση του Κυπριακού σε βασικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση προς τον Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr