Στέλιος Πέτσας άνοιγμα καταστημάτων: Αυτά τα καταστήματα θα λειτουργήσουν πρώτα

0
57

Στέλιος Πέτσας άνοιγμα καταστημάτων: Σε λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στον Ελληνικό λαό και όπως έχει γίνει γνωστό θα ανακοινώσει τη σταδιακή άρση των μέτρων. Αυτό θα γίνει από τις 4 Μαΐου και θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων και την κατάργηση της άδειας κυκλοφορίας. Μια μικρή γεύση για το τι θα πει ο πρωθυπουργός έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

Ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού τόνισε: «Θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά με άνοιγμα καταστημάτων του λιανεμπορίου ή κομμωτηρίων ή τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που από τη φύση τους δεν έχουν μεγάλο συνωστισμό. Μετά θα προχωρήσουμε σε πιο μεγάλα καταστήματα και σε σχολεία, αργότερα σε ξενοδοχεία και προς το τέλος της περιόδου στα εποχικά τουριστικά καταλύματα, για τα οποία όμως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, γιατί συνδέεται και με τις μεταφορές. Αυτό το πλαίσιο θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός.

Θα εξηγήσει επίσης ότι για να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αυτή τη νέα κανονικότητα θα πηγαίνουμε σταδιακά, φάση με φάση, αξιολογώντας καθημερινά τα δεδομένα. Θα καλέσει όλους να συνεχίσουμε τις νέες συνήθειες που αποκτήσαμε μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Δηλαδή, να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να αποφεύγουμε χειραψίες, να κρατάμε αποστάσεις. Επιπλέον θα υπάρξουν και κάποιες ειδικές συστάσεις των επιστημόνων, για άλλο ένα μέτρο προστασίας, όπως η μάσκα, για ένα χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους», ήταν τα λόγια του.

Τι θα γίνει με σχολεία και Εκκλησίες

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι σταδιακά πρέπει να ανοίξουν τα Λύκεια και ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα παρθούν οι αποφάσεις για γυμνάσια και δημοτικά. «Ο σκοπός όλων των μέτρων που πήραμε μέχρι σήμερα δεν ήταν για να μείνουμε εσαεί κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ήταν για να βγούμε από τα σπίτια μας. Όσοι επικαλούνται ότι θα πρέπει να ανοίξουν μία και καλή τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα ανοίγει με ασφάλεια. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι αν ανοίξει το Λύκειο, μετά θα ακολουθήσει το Γυμνάσιο ή μετά μπορεί να ακολουθήσει το Δημοτικό με ασφάλεια. Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε», ανέφερε.

Σχετικά με τις εκκλησίες ανέφερε: Όσον αφορά τα θέματα των ναών όλων των δογμάτων και όλων των θρησκειών, θα ξεκινήσουμε σταδιακά. Θα έχουμε καταρχάς, τη δυνατότητα για ατομική λατρεία, ατομική προσευχή. Το επόμενο χρονικό διάστημα -σε ένα πλαίσιο, το οποίο συζητούμε με την Εκκλησία της Ελλάδας και το οποίο θα έχει κανόνες και μέτρα προστασίας- θα υπάρξει και η δυνατότητα παρουσίας του ποιμνίου στις εκκλησίες.

Αυτό θα γίνει σε μία δεύτερη φάση. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτό το πλαίσιο των κανόνων θα περιλαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας και αποστάσεις. Όλα αυτά υπάρχουν και στην επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον Πρωθυπουργό και τα συζητάμε με την Εκκλησία της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ένα απαραίτητο πλέγμα προστασίας των πιστών που θα πάνε στις εκκλησίες».

Πηγή: Pagenews.gr