Στέλιος Πέτσας κορωνοϊός: Δεν είμαστε ακόμα στη φάση χαλάρωσης

0
111

Στέλιος Πέτσας κορωνοϊός: Τον τελευταίο καιρό έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Αυτό είναι γεγονός, αλλά δεν πρέπει να φέρει και εφησυχασμό. Όλα τα μέτρα ισχύουν κανονικά μέχρι τις 27 Απριλίου και τα δεδομένα θα αλάξουν μόνο να υπάρξει σχετική ενημέρωση. Το πιθανότερο σενάριο θέλει να μέτρα να αρχίζουν να χαλαρώνουν μέσα στον Μάιο. Αυτό ξεκαθάρισε και ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στην ΕΡΤ1 τονίζοντας πως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τώρα καθώς η χώρα θα βρίσκεται σε καραντίνα τουλάχιστον μέχρι τις 27 του μήνα όπως έχει ανακοινωθεί. «Στο σύνολό τους οι συμπολίτες μας των έχουν ανταποκριθεί με συνέπεια στα πολύ δύσκολα και πρωτοφανή αυτά μέτρα, αλλά δεν είμαστε ακόμα στη φάση χαλάρωσης. Είμαστε στη φάση τήρησης των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επεξεργαζόμαστε ένα στρατηγικό σχέδιο μετάβασης. Όπως έχουμε πει η μετάβαση θα είναι σταδιακή, θα είναι σε φάσεις, θα είναι μακρόσυρτη, και θα είναι στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα την μάθουν όλοι οι Έλληνες από τις 27 του μηνός και μετά για να προγραμματίσουν τη ζωή τους, τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της καθημερινής δραστηριότητάς τους.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας ήταν να απλώσουμε σε βάθος χρόνου την κορύφωση της πανδημίας, για να μπορέσει να αντέξει το Σύστημα Υγείας. Δεν θέλαμε να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας και Ισπανίας ή άλλων χωρών, όπου δυστυχώς οι γιατροί έφταναν στο δίλημμα να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αυτό το καταφέραμε σε αυτή την πρώτη φάση. Αυτός είναι ο γνώμονας και για μετά. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και αυτούς με υποκείμενα νοσήματα. Σίγουρα γι’ αυτούς θα καθυστερήσει η επάνοδος στην κανονικότητα.

Η αρχή θα γίνει από ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες έχουν λιγότερο κίνδυνο, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, που μπορεί να ελεγχθεί ότι θα μπαίνει ένας ένας, ότι θα τηρούνται κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας. Επίσης τα σχολεία, τα οποία έχουν μεν μεγαλύτερο συγχρωτισμό, αλλά μπορούν να γίνουν διευθετήσεις. Επίσης έχουμε έναν πληθυσμό, ο οποίος -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά σε όλο τον κόσμο- δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα να νοσήσει βαριά ή να έχει σοβαρές επιπλοκές. Αυτά λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική μας, η οποία θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο Μάιο», ήταν τα λόγια του.

Πηγή: Pagenews.gr