Στις ΗΠΑ για να δικαστεί ο  πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Ερνάντες

0
57

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε ο  πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε ο  πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών με τον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας, φρουρούμενο και με χειροπέδες, απογειώθηκε από την Τεγκουσιγκάλπα στις 14:27 τοπική ώρα (23:27 ώρα Ελλάδος).

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας ενέκρινε τον περασμένο μήνα την έκδοση του Ερνάντες στις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί για κατηγορίες που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή.
Ex-Honduran President Extradited to United States to Face Drug Charges - The New York Times

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες παρέδωσε την εξουσία στα τέλη Ιανουαρίου, έπειτα από οκτώ χρόνια, και συνελήφθη στα μέσα του Φεβρουαρίου, την επομένη του αιτήματος έκδοσής του από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, που θέλει να τον δικάσει για συμμετοχή σε «συνωμοσία» με σκοπό την εισαγωγή 500 και πλέον τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Νεοϋορκέζοι εισαγγελείς αρμόδιοι για την υπόθεση ερίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν συνεργός στη διακίνηση κοκαΐνης, πως είχε μεταμορφώσει την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος».

Ο κ. Ερνάντες φέρεται επίσης να είχε λάβει εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκίες από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και δρουν στην Ονδούρα, στο Μεξικό και σε άλλα κράτη.

Εάν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης – αυτή ακριβώς επιβλήθηκε ήδη στον αδελφό του, τον Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, πρώην βουλευτή, τον Μάρτιο του 2021, από αμερικανικό δικαστήριο.

Ο πρώην πρόεδρος της δεξιάς αυτοπροβαλλόταν κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του ως μέγας διώκτης των διακινητών ναρκωτικών. Διατείνεται ότι οι κατηγορίες της δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε βάρος του αποτελούν την «εκδίκηση των καρτέλ», «συνωμοσία ενορχηστρωμένη ώστε καμία κυβέρνηση να μην τους αντισταθεί ποτέ ξανά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr