Στο Τατόι ως ιδιώτης θα ταφεί ο «τελευταίος εστεμμένος»

0
69

Στο Τατόι θα ταφεί τελικώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως ήταν η επιθυμία του. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την προσεχή Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου στην Μητρόπολη Αθηνών, πριν από την ταφή του Κωνσταντίνου στους προγονικούς τάφους του Τατοίου.

Στο Τατόι θα ταφεί τελικώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως ήταν η επιθυμία του. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την προσεχή Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου στην Μητρόπολη Αθηνών, πριν από την ταφή του Κωνσταντίνου στους προγονικούς τάφους του Τατοίου.

Ο τέως βασιλιάς δεν πρόκειται να κηδευτεί τελικά με τιμές Αρχηγού Κράτους, αλλά ως ιδιώτης, μετά από απόφαση που έλαβε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη.

Την νεκρώσιμη ακολουθία θα ψάλλει ο Μητροπολίτης Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Επιθυμία της οικογένειας του τέως βασιλιά ήταν η παρουσία στην εξόδιο ακολουθία όσων μητροπολιτών το ήθελαν. Η επιθυμία αυτή έγινε τελικά σεβαστή από την Ιερά Σύνοδο, η οποία εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση «Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, εξήρε την διακριτική πολιτική παρουσία του τέως βασιλιά, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας: «Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε σχετικά με την εκδημία του Κωνσταντίνου ότι «με το θάνατο του άλλοτε Βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνου πέφτει η αυλαία μιας μακράς ιστορικής περιόδου της πατρίδος μας με την οποία συνδέθηκε τόσο η οικογένειά του από το 1863 έως το 1974, οπότε και δημοκρατικά επελέγη το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όσο και ο ίδιος. Για όλα αυτά το λόγο είχε και έχει προφανώς η ιστορία που ακριβοδίκαια οφείλει να κρίνει. Για όλα αυτά το λόγο είχε και έχει προφανώς η ιστορία που ακριβοδίκαια οφείλει να κρίνει».

Επιθυμία, τέλος, της οικογένειας, η οποία όμως δεν ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση, ήταν η σωρός του τέως βασιλιά να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ταφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr