Στόλτενμπεργκ: Η δαπάνη του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα είναι ποσοστό που πρέπει να φτάσουμε

0
64

Ένα κομμάτι της προετοιμασίας της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έχει να κάνει με το ζήτημα της ενίσχυσης της δέσμευσης «να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Ένα κομμάτι της προετοιμασίας της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έχει να κάνει με το ζήτημα της ενίσχυσης της δέσμευσης «να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ επισημαίνοντας ότι το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα «δεν είναι η οροφή αλλά το μικρότερο ποσοστό που πρέπει να φτάσουμε».

Προσερχόμενος για τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ανέφερε όσον αφορά τη συνάντηση που έγινε στην Άγκυρα μεταξύ της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ σε σχέση με την προσχώρηση της Σουηδίας στη Συμμαχία, ότι «είναι συνέχεια της συνάντησης που είχα με τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από μερικές εβδομάδες, με το οποίο είχαμε καλή συζήτηση για το πώς θα σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας στην Συμμαχία».

«Η συνάντηση του μόνιμου μηχανισμού έλαβε χώρα σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές» επανέλαβε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε σχέση με την παράδοση  F16 στην Ουκρανία,  ανέφερε ότι καλωσορίζει την απόφαση από πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύσουν πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. «Αυτό είναι σημαντικό και θα μας επιστρέψει σε μεταγενέστερο στάδιο να λάβουμε αποφάσεις να παραδώσουμε τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα  F16» σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Συμπλήρωσε ότι «είναι νωρίς να πούμε πότε θα ληφθεί απόφαση, αλλά το ότι η εκπαίδευση έχει ξεκινήσει μας δίνει την επιλογή να αποφασίσουμε επίσης να παραδώσουμε αεροπλάνα και οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι». Τέλος, ερωτηθείς για τη διαδοχή του, o Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα αποφασίσουν οι 31 σύμμαχοι. Είμαι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που αυτή η συμμαχία πρέπει να λάβει εκτός από μία και αυτή είναι το μέλλον μου. Εναπόκειται στους 31 συμμάχους να αποφασίσουν».

Πηγή: Pagenews.gr