Στόλτενμπεργκ: Καμία ήπειρος δεν αντιμετωπίζει μόνη τις απειλές

0
237

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ μίλησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος χαρακτήρισε ως επικίνδυνες για το ΝΑΤΟ τις στενές επαφές Ρωσίας – Κίνας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας είχε αναφέρει πως το ΝΑΤΟ είναι υπέρ μίας θετικής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε στην ενημέρωση πριν από την Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου. «Καμία χώρα και καμία ήπειρος» δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη, σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «η Βόρεια Αμερική και το ΝΑΤΟ είναι μαζί».

Ρωσία Ουκρανία

«οι Σύμμαχοι θέλουν να διατηρήσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα ως Δύση «

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μία φιλόδοξη ατζέντα στην ασφάλεια και την άμυνα» και επισήμανε ότι μεταξύ των στόχων είναι η ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας. Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, οι Σύμμαχοι θέλουν να διατηρήσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα ως Δύση και ως ΝΑΤΟ, ειδικά απέναντι «στην απειλή της Ρωσίας και την πρόκληση της Κίνας».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι οι εξωτερικές συνθήκες που αλλάζουν, όπως οι σχέσεις με την Μόσχα και το Πεκίνο, αλλά και το θέμα των ασύμμετρων απειλών όπως ο κυβερνοπόλεμος και οι μεταναστευτικές ροές που δημιουργούν αστάθεια.

«Η Μόσχα και το Πεκίνο συντονίζουν όλο και πιο συχνά τις αντίστοιχες θέσεις τους»

Συγκεκριμένα, ανέφερε «Η Μόσχα και το Πεκίνο συντονίζουν όλο και πιο συχνά τις αντίστοιχες θέσεις τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ. Εξάλλου, πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, δοκιμάζουν από κοινού πτήσεις μακρών αποστάσεων με μαχητικά και πραγματοποιούν ναυτικές επιχειρήσεις, αλλά προχωρούν επίσης σε μια εντατική ανταλλαγή εμπειριών για τα συστήματα εξοπλισμού και ελέγχου του διαδικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ το ΝΑΤΟ πρέπει να “προσαρμοσθεί” προκειμένου να ανταποκριθεί κυρίως στην “άνοδο της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης” και “στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας”, θεματικές που θα είναι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας»

Αν “δεν θεωρήσουμε την Κίνα ως εχθρό (…), η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας. Δεν πιστεύει στη δημοκρατία, στην ελευθερία της έκφρασης ούτε στην ελευθερία των μέσων πληροφόρησης”, συνέχισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Η Κίνα είναι πολύ δραστήρια στην Αφρική, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αρκτική. Πραγματοποιεί μαζικές επενδύσεις σε υποδομές-κλειδιά στην Ευρώπη. Στον κυβερνοχώρο, είναι σημείο αναφοράς. Όλο αυτό έχει μια τεράστια επίδραση στην ασφάλειά μας”, όπως είπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr