Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν υποτίμησε την αποφασιστικότητα των μελών της Συμμαχίας

0
51

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θεωρεί πως ο Πούτιν υπέπεσε σε μεγάλο σφάλμα υποτιμώντας την αποφασιστικότητα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε τις σημερινές πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, δηλώνοντας βέβαιος πως η στρατηγική του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποτύχει.

Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, αφήνοντας πολλές περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Ο Πούτιν «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο» για να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών, είπε ο Στόλτενμπεργκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι τέτοιου είδους βάναυσες επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν αποδυναμώνουν το αντιστασιακό πνεύμα», αντιθέτως ενισχύουν την αποφασιστικότητα του λαού να πολεμήσει, πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θεωρεί πως ο Πούτιν υπέπεσε σε μεγάλο σφάλμα υποτιμώντας την αποφασιστικότητα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία. «Η υποστήριξη των συμμάχων στην Ουκρανία δεν έχει προηγούμενο και έχουμε καταστήσει σαφές πως θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε.

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εξακολουθήσουν να ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία έως ότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι «δεν μπορεί να νικήσει στο πεδίο της μάχης».

Πέρασαν σχεδόν δέκα μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ο γγ του ΝΑΤΟ προειδοποιεί: «Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία. Ετοιμάζεται για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα… Βλέπουμε ότι επιστρατεύει περισσότερες δυνάμεις, είναι προετοιμασμένη για τυχόν μεγάλες απώλειες, προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα όπλα και πυρομαχικά».

«Είναι η πιο επικίνδυνη κρίση για την ασφαλεία από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ. Σχολιάζοντας τις αναφορές του Πούτιν στα πυρηνικά όπλα, είπε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία βρίσκεται σε εγρήγορση. «Η ρητορική αυτή, με αναφορές σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων, είναι απερίσκεπτη και επικίνδυνη», επανέλαβε.

Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ λήγει στα τέλη του 2023. Ο 63χρονος πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για το αν ήρθε η ώρα να επιλεγεί γυναίκα επικεφαλής της Συμμαχίας.

«Στόχος μου είναι να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ με τέτοιον τρόπο ώστε η Συμμαχία να παραμείνει ενωμένη», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το μόνο που με απασχολεί και ακολούθως θα αφήσω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν ποιος θα με διαδεχθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr