Στουρνάρας Βουλή: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται

0
61

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία και έδωσε θετική γνώμη ως προς τον επαναδιορισμό του, για έξι επιπλέον έτη, στη θέση του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδας. Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι της ΤτΕ ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρών δήλωσε το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η ιδέα, που «δεν πέρναγε» στο παρελθόν, σήμερα έχει «περισσότερα ευήκοα ώτα» κυρίως στην ΕΚΤ αλλά και αλλού.

«Εμείς στην ΤτΕ, θέλουμε να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς, και δουλεύουμε σε μια τέτοια μέθοδο, είπε ο κ. Στουρνάρας ενημερώνοντας ότι «είμαστε σε διάλογο με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και την κυβέρνηση, για να δούμε αν και πότε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο». Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» προκειμένου «να αφαιρέσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών». Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια «bad bank» ή με ένα «asset management company» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως ανέφερε, η ΤτΕ συνομιλεί με τον SSM για την επεξεργασία ενός σχεδίου δημιουργίας bad bank για τα κόκκινα δάνεια. «Αυτό είναι ίσως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων», είπε και συμπλήρωσε ότι αγγίζουν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων φτάνει το 40% των συνολικών δανείων. «Όταν λήξει αυτή η περίοδος χάριτος, τα μορατόριουμ και οι κανόνες επανέλθουν στην κανονικότητα, δεν ξέρουμε πότε θα γίνει, ίσως σε ένα χρόνο, ίσως λιγότερο ίσως και περισσότερο τότε θα καθίσουμε να κάνουμε το λογαριασμό. Όμως θέλουμε οι τράπεζες να αξιολογούν τα δάνεια έτσι ώστε όταν έρθουμε στην κανονικότητα να μην βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις και να ξέρουμε με τους παλιούς κάνοντας πιο δάνειο είναι εξυπηρετούμενο και πιο δεν είναι», είπε σχετικά με την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος στην ύφεση λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι θα κινηθεί στο -6%,επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να κινηθεί στο 5,5%. «Οι εκτιμήσεις αλλάζουν, καθώς δεν μπορεί να μετρήσει τον κίνδυνο, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μόνον σενάρια μπορούμε να κάνουμε», είπε και συμπλήρωσε ότι η εκτίμηση για το εύρος της ύφεσης κινείται από το -4,5% έως 9,5% με βασικότερο σενάριο εκείνο που κάνει λόγο για ύφεση -6%.

Πηγή: Pagenews.gr