Στρατηγικός Διάλογος: Απαραίτητος Εταίρος στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα

0
32

Η κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας των συζητήσεων

Η στρατηγική σύγκλιση και το κοινό όραμα που οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται με την Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση αναδεικνύεται το ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, καθώς και ο ηγετικός ρόλος που επιτελεί η χώρα μας σε μια ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα: Ενωμένοι από τις δημοκρατικές αξίες και την προώθηση κοινών στόχων για ειρήνη και ευημερία.

Σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που υποστηρίζει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. Μαζί προωθούμε τους κοινούς στόχους μας, ενωμένοι με δημοκρατικές αξίες, για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα ξεκίνησαν τον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2018. Ο διάλογος συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της διμερούς σχέσης μας και επικεντρώνεται στην προώθηση κοινών προτεραιοτήτων στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η ενέργεια και το περιβάλλον, η επιβολή του νόμου και η αντιτρομοκρατία, οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, καθώς και δεσμοί της κοινωνίας των πολιτών. Ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 (Τρίτη 21 Φεβρουαρίου), μια απόδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων των χωρών μας και της σύγκλισης στρατηγικών πολιτικών (επιλογών).

Ως ηγετική δύναμη στην περιοχή, μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εταίρος της ΕΕ, η Ελλάδα έχει εργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση της σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της περιφερειακής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών που έχουν οι εταίροι μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετική δύναμη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης (energy sharing) των ενεργειακών πόρων. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το σχήμα “3+1”, με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr