Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Την Παρασκευή η συζήτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

0
160

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο και θα ολοκληρωθεί αύριο. Τελικά, σήμερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της Λευκορωσίας, ενώ αύριο θα γίνει η συζήτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά από αυτή τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και συγκεκριμένα από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Μπορέλ να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία. «Είναι πολύ ξεκάθαρο το mandate που έχει ο κ. Μπορέλ, από το προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και η εντολή αυτή που έχει λάβει περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω και να πω συγκεκριμένες κυρώσεις, πριν παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ την πρότασή του. Μετά, τα κράτη-μέλη, προφανώς, έχουν δικαίωμα να επανέλθουν και να συζητήσουν το θέμα αυτό. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το σημερινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, «κατά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας «τόνισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας. Από πλευράς ΓΓ ΝΑΤΟ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Δείτε την ανάρτηση του Νίκου Δένδια από το Βερολίνο

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr