Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μητσοτάκη: «Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε και στρατιωτικά στην Τουρκία»

0
47

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Διακόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουνίου και απάντησε στην «καυτή» ερώτηση: «Θα προχωρήσει, τελικά, η Τουρκία στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνική υφαλοκρητπίδας;».

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και σύμβουλος του πρωθυπουργού απάντησε πως «αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».

Τι θα γίνει σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου

Σε σχέση με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «θερμού» επεισοδίου ο ίδιος απάντησε «πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις», ενώ για το τι θα συμβεί αν η γειτονική χώρα παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας ήταν κατηγορηματικός: «Θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί». Ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα δεν μπαίνει σε αδιέξοδο σχετικά με την υπόθεση, θεωρώντας πως οι αντιδράσεις της χώρας είναι οι προβλεπόμενες και ορθές, ενώ παρατηρεί πως έχει μειωθεί και η μεγάλη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Να θυμίσουμε ότι σε δηλώσεις του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως η χώρα πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει επιδείξει το θάρρος να σταθεί στο ύψος της και να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκικο – λιβυκού συμφώνου το οποίο έχει να κάνει με την κυβέρνηση Σάρατζ και την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη διεθνή κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού, άρα δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Στο πολιτικό, εμείς κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο. Το τρίπτυχο είναι ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr