Συνάντηση Μπάιντεν – Μακάρθι για το χρέος

0
103

Συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους θα έχουν αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους θα έχουν αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της «Κάτω Βουλής» είπε πως έγιναν θετικές συζητήσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης και πως οι συνομιλίες σε επίπεδο επιτελείου θα συνεχιστούν αργότερα την Κυριακή.

Ο Μπάιντεν είχε τονίσει πιο πριν ότι θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τις δαπάνες μαζί με φορολογικές προσαρμογές για την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, η τελευταία προσφορά των Ρεπουμπλικάνων για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης ήταν «απαράδεκτη». Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη προβεί σε σχολιασμό της κλήσης τους.

Πριν αναχωρήσει από τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, μετά από μια συνάντηση των ηγετών της G7, ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ήταν πρόθυμοι να δουν τις ΗΠΑ να χρεοκοπούν για το χρέος τους, ώστε τα καταστροφικά αποτελέσματα να εμποδίσουν τον Μπάιντεν, που είναι Δημοκρατικός, να κερδίσει την επανεκλογή του το 2024.

Απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της. Αυτό θα πυροδοτούσε μια χρεοκοπία που θα προκαλούσε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα εκτόξευε τα επιτόκια.

«Πολλά από αυτά που έχουν ήδη προτείνει είναι απλά, ειλικρινά, απαράδεκτα», δήλωσε ο Μπάιντεν πριν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. «Ήρθε η ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει διακομματική συμφωνία που να μπορεί να γίνει αποκλειστικά, μόνο με τους δικούς τους κομματικούς όρους. Πρέπει να κινηθούν και αυτοί».

Πηγή: Pagenews.gr