Σύνοδος G20: Υποσχέσεις για δίκαιη κατανομή των εμβολίων

0
21

Η σύνοδος των G20 προσπαθεί να δώσει μήνυμα αισιοδοξίας για δίκαιη κατανομή των εμβολίων και στήριξη των φτωχότερων κρατών, την στιγμή που η πανδημία σαρώνει πολλές από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη. Ακόμα υπόσχονται χρηματοδότηση του ΠΟΥ προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Έχουμε κινητοποιήσει πόρους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας για την υποστήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής τεστ, ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων κατά της Covid-19. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την προσιτή και δίκαιη πρόσβασή τους σε όλους», ανέφεραν οι ηγέτες του G20 στο τελικό κείμενο της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που οργάνωσε το Ριάντ.

Πρόσβαση στην υγεία

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν εμπόδια που μπορεί να στερήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους από την πρώτη προστασία κατά του ιού. Η Ομάδα των 20 υπόσχεται τώρα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων στα τεστ, στις θεραπείες και στα εμβόλια.

Απεύθυνση στους ιδιώτες πιστωτές να συνδράμουν

Επίσης, η Ομάδα των 20 ενθάρρυνε τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για ελάφρυνση του χρέους σε αφρικανικά και μικρά νησιωτικά κράτη. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας, βοήθησε 46 από τις 73 επιλέξιμες χώρες να αναβάλουν πληρωμές χρέους ύψους 5,7 δισ. δολ. το 2020, απελευθερώνοντας κεφάλαια για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19 και την ενίσχυση των οικονομιών τους.

Υποσχέσεις αλλά…

Ωστόσο, η έλλειψη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και οι ανησυχίες των χωρών σχετικά με τη μελλοντική πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές περιορίζουν την επιτυχία του παγώματος του χρέους, το οποίο αρχικά προβλεπόταν να αποφέρει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας. Μάλιστα, ορισμένες μεγάλες πιστωτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απέτυχαν επίσης να συμπεριλάβουν όλα τα κρατικά ιδρύματα σε αυτήν την πρωτοβουλία. Η ελάφρυνση του χρέους για την Αφρική αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό θέμα της ιταλικής προεδρίας της G20 το 2021.

Το G20 ανακοίνωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια πιεστική πρόκληση και πως δεσμεύτηκε για ένα πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr