Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου η ειδική συνεδρίαση για την Ανατολική Μεσόγειο

0
38

Η ειδική Σύνοδος Κορυφής για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Την ημερομηνία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα στην επιστολή – πρόσκληση που απέστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη με βασικό θέμα τη Λευκορωσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ αναφέρει στην επιστολή του: «Οι υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η επακόλουθη βία εναντίον όσων διαδήλωναν ειρηνικά ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση. Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία. Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Άρθρο – «χαστούκι» για τον Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, άρθρο των Ντανιέλ Κον Μπετίτ, ευρωβουλευτή και Διονύση Δερβιτσιώτη Μπουρνιά, διευθυντή της Ελληνογαλλικής Ορχήστρας, που φιλοξενείται στη γνωστή γαλλική εφημερίδα Liberation και στα «Νέα», αποτελεί «χαστούκι» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να βάλει όρια στον πρόεδρο Ερντογάν», επισημαίνουν, ανάμεσα σε άλλα, σε άρθρο γνώμης με επίκεντρο τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο -και όχι μόνο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, μάλιστα, γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόσφατο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκυρα, όπου τονίζεται: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο που δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας μιας Τουρκίας εμφανώς περισσότερο εναρμονισμένης με τους κώδικες του 19ου οθωμανικού αιώνα παρά με εκείνους του 21ου ευρωπαϊκού αιώνα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr